GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurz: Otvaranje granica prije pet godina bilo je greška

Kurz: Otvaranje granica prije pet godina bilo je greška
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 12:33
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao je greškom odluku Angele Merkel da prije pet godina otvori granice za izbjeglice u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju (dpa) objavljenom u srijedu.

„Ja sam od samog početka bio protiv politike otvorenih granica... Politika otvorenih granica nije samo pridonijela tome da se velik broj ljudi uputio u smjeru Europe nego je dovela i do ogromnog preopterećenja u mnogim dijelovima srednje Europe“, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz koji je u vrijeme izbjegličke krize obnašao funkciju ministra za integracije Austrije.

On je kazao kako su zbog politike otvorenih granica krijumčari ljudima „zaradili ogromne svote“ te da su istodobno „bezbrojni“ izgubili život prilikom pokušaja prijelaza Sredozemlja.

Austrijski kancelar je podsjetio kako su ga zbog njegovog tadašnjeg stava napadali i gurali u „ekstremno desni ugao“ ali da je on, kao tadašnji ministar za integraciju, bio svjestan da integracija ovisi o broju novopridošlih.

„Sretan sam da pet godina nakon izbjegličke krize u Europi vlada jedna potpuno drugačija politika“, rekao je Kurz za dpa.

On odbija njemački prijedlog o reformi sustava za azil unutar EU-a koji predviđa prihvatne centre na vanjskim granicama Europske unije odakle bi se izbjeglice razmještalo po zemljama članicama.

„Mislim da raspodjela po Europi neće funkcionirati jer većina članica na to gleda sa skepsom“, rekao je Kurz.

Dodao je kako treba uzeti u obzir da preko središnje sredozemne rute sve više osoba dolazi zbog ekonomskih razloga, prije svega iz Tunisa.

„To nisu stvarne izbjeglice nego migranti iz ekonomskih razloga“, zaključio je Kurz te dodao kako se ne smije dopustiti da turski predsjednik Tayyip Redcep Erdogan izbjeglice koristi kao bi ucjenjivao Europu.

Tagovi: otvaranje granica, Sebastian Kurz, Angela Merkel, migranti, migrantska kriza
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE