GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreditori odbili argentinski prijedlog restrukturiranja duga

Kreditori odbili argentinski prijedlog restrukturiranja duga
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
BUENOS AIRES - Skupina međunarodnih kreditora odbila je prijedlog argentinske vlade o restrukturiranju duga, pozivajući Buenos Aires na "sadržajne" pregovore s vlasnicima obveznica.

Argentinski ministar gospodarstva Marin Guzman izložio je prošlog tjedna okvirni prijedlog restrukturiranja zajmova u iznosu 68 milijardi dolara i restrukturiranja državnog duga.

"Jasno je da Argentina trenutačno ništa ne može otplatiti", rekao je Guzman prošlog četvrtka.

Otplata glavnice i kamata bila bi obustavljena na tri godine, obveze po kamatama smanjene za 37,9 milijardi ili za 62 posto, a sam dug za 3,6 milijardi ili 5,4 posto.

Od 2023. zemlja bi nastavila s otplatom kamata i postupno povećavala isplate.

Time bi se Argentini otvorio prostor za oporavak od recesije i za suzbijanje pandemije koronavirusa, poručio je Guzman.

Prijedlog je dobio košaricu Odbora kreditora Argentine (ACC), skupine vlasnika argentinskih državnih obveznica iz cijelog svijeta .

ACC tvrdi da zastupa široki spektar kreditora, uključujući mješovite fondove, savjetodavne tvrtke za upravljanje imovinom iznimno bogatih, osiguravateljske kuće i menadžere specijalizirane za upravljanje imovinom, navodi Reuters.

Dogovor o održivom restrukturiranju duga zahtijeva pregovore u dobroj vjeri i razmjenu ekonomskih i financijskih informacija okrenutih prema predstojećem razdoblju i utemeljenih u konkretnim i izvedivim ekonomskim mjerama, poručuju iz ACC-a.

"Takve informacije i mjere nisu do sada stigle a proces koji je Argentina slijedila prije jednostrane ponude restrukturiranja duga po obvezicama. u značajnoj mjeri zaostaje za očekivanjima vlasnika obveznica, i to bez prethodne sadržajne rasprave", stoji u priopćenju ACC-a.

"Održivo rješenje argentinske dužničke krize i dalje je na dohvat ruke, pod uvjetom da je Argentina spremna pridružiti se vlasnicima obveznica i pokazati spremnost na pregovore u dobroj vjeri", poručuju iz ACC-a.

Tvrde da se koordiniraju s drugim vlasnicima obveznica i da je na tržištu postignut široki konsenzus o priopćenju.

Dodaju i da bi po njihovoj procjeni brojni vlasnici obveznica bili spremni pomoći Argentini da prebrodi krizu značajno olakšanim novčanim tokom u razdoblju potrebnom da ekonomske mjere, uključujući i one strukturne, počnu donositi ploda.

Nisu željeli odgovoriti na upit Reutersa koliki iznos obveznica zastupaju.

Argentinski ministar ponovio je pak u nedjelju da Argentina ne može platiti više no što su predložili.

"Bude li ponuda prihvaćena, problem je riješen. Ne bude li prihvaćena, već smo zaključili da de facto ne možemo servisirati dugove"; kazao je Guzman u intervjuu za news portal El Cohete a la Luna, objavljen u nedjelju.

Odvojeno su prijedlog danas odbile i velike tvrtke za upravljanje imovinom koje drže više od četvrtine argentinskog duga izdanog nakon 2016. godine i više od 15 posto takozvanih zamjenskih obveznica, izdanih u okviru prošlog restrukturiranja duga.

"Nažalost, unatoč nastojanjima grupe i drugih zainteresiranih strana, prijedlozi izneseni u nedavno objavljenom priopćenju nisu oni koje bi grupa mogla odnosno bila spremna poduprijeti", stoji u priopćenju.

Njima se pokušava svaliti nesrazmjerno veliki dio dugoročnih prilagodbi na leđa međunarodnih vlasnika obveznica, stoji u priopćenju koji potpisuju, među ostalima, Alliance Bernstein, Amundi Asset Management i BlackRock Financial Management.

Tagovi: Argentina, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka,
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE