GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem studenog dug opće države 342,9 mlrd. kuna

Krajem studenog dug opće države 342,9 mlrd. kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 12:56
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju studenog iznosilo je 342,9 mlrd. kuna.

Navedeno stanje predstavlja tzv. mastrihtški dug odnosno dug koji isključuje međusobna potraživanja institucionalnih jedinica unutar istog podsektora i između podsektora.

Na godišnjoj razini dug opće države bio je niži za 2,6 mlrd. kuna ili 0,8%. Pri tome je doprinos smanjenju duga opće države u odnosu na studeni 2021. rezultat smanjenja vanjske komponente javnog duga koja je bila niža za 7 milijardi kuna ili 6,1% te je u najvećoj mjeri rezultat smanjenja duga središnje države. Prema komponentama vanjskog duga središnje države, pad na godišnjoj razini bilježe dugoročni i kratkoročni dužnički vrijednosni papiri, ali i dugoročni krediti. S druge strane, unutarnja komponenta javnog duga povećala se za 4,4 milijardi kuna ili 1,9% prvenstveno kao posljedica godišnjeg povećanja duga središnje države dugoročnih dužničkih vrijednosnih papira.

U odnosu na listopad dug opće države zabilježio je pad od 160,4 mil. kuna ili 0,05%, a rezultat je to snažnijeg smanjenja domaće komponente duga na mjesečnoj razini (1,42 mlrd. kuna ili 0,6%) u odnosu na rast inozemne komponente (1,26 mlrd. kuna ili 1,2%). Unutarnja komponenta duga tako je na kraju studenog iznosila 233,7 mlrd. kuna, dok je inozemna komponenta bila na razini od 109,2 mlrd. kuna. Rezultat navedenih promjena generiran je prvenstveno od kretanja duga središnje države. Vanjski dug središnje države ostvario je povećanje od 1,26 mlrd. kuna ili 1,2% mjesečno, a unutarnji dug pao je za 1,46 mlrd. eura ili 0,6% u odnosu na listopad. U odnosu na kraj 2021., dug opće države pao je za 0,3% ili 0,9 mlrd. kuna.

Smanjenje udjela javnog duga u BDP-u u tijekom 2022. posljedica je snažnog nominalnog rasta BDP-a. Na razini cijele 2022. očekujemo da će se omjer javnog duga u BDP-u zadržati oko razine s kraja rujna 2022. godine (oko 70% BDP-a). U 2023. godini uz nastavak nominalnog i (skromnog) realnog rasta gospodarske aktivnosti, očekujemo da će se relativni pokazatelj zaduženosti države spustiti ispod 70% BDP-a unatoč povećanju duga u apsolutnom izrazu.

Početkom travnja dospijeva 1,5 mlrd. dolara euroobveznice izdane još 2013., koja će vjerojatno biti namirena sredstvima prikupljenim nedavnim izdanjem narodnih obveznica. Do kraja godine, u studenom slijedi dospijeće još 1,5 mlrd. eura domaće obveznice iz 2018., što implicira nove aktivnosti na primarnom tržištu kapitala u 2023.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
ARANŽMAN
MMF postigao dogovor s Ukrajinom o programu vrijednom 15.6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak da je postigao dogovor s Ukrajinom o četverogodišnjem financijskom paketu vrijednom oko 15,6 milijardi američkih dolara.
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE