GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto

Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 06:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na siječanj 2019., broj zaposlenih bio je za 2,3 posto veći.

Po podacima DZS-a, krajem siječnja ove godine u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,3 milijuna osoba, što je 1,4 posto ili 18.089 osoba manje nego mjesec dana prije i 2,4 posto više nego u siječnju prošle godine.

Na mjesečnoj razini najviše je, za 2,8 posto, porastao broj zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, na ukupno 100.800 osoba.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za 12,2 posto, na 71.949 zaposlena.

Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava najviše ljudi, je smanjen 1,1 posto, na 226.088 osoba, a u trgovini na veliko i malo za 0,8 posto, na 204.332 osobe.

Na godišnjoj razini najviše je porastao broj zaposlenih u graditeljstvu, za 9,7 posto, a najviše je pao broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, za 0,9 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem siječnja bilo 183.505 zaposlenih, što je 1,6 posto manje nego u mjesecu ranije.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika je pao 0,2 posto, na 19.176.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem siječnja bilo je registrirano 139.924 nezaposlenih osoba, što je za 6,2 posto više u odnosu na prosinac, i 11,9 posto manje nego u siječnju 2019. godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u siječnju je iznosila 8,4 posto te je bila za 0,5 postotna boda viša nego u prosincu.

Tagovi: tržište rada, nezaposlenost, zaposlenost, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE