GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura

Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 09:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem lipnja iznosila je 152,9 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini porasla za više od 10 mlrd. kuna (7,3%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila viša za 8,4 mlrd. kuna (5,8%).

Promotrimo li promjenu u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupna aktiva bila je viša za 2,4 mlrd. kuna odnosno 1,6%. Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čiji se udio u ukupnoj aktivi krajem lipnja popeo na 86,9% (85,8% u svibnju).

Inozemna aktiva HNB-a na kraju lipnja iznosila je 132,8 mlrd. kuna te je u odnosu na svibanj bila viša za 10,6 mlrd. kuna (8,6%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila niža za 9,8 mlrd. kuna (-6,9%). S obzirom da inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro tijekom lipnja ojačala za 0,3% u odnosu na svibanj dok je u odnosu na kraj 2019. oslabila za 1,6%).

U strukturi inozemne aktive najveći udio odnosi se na plasmane u vrijednosne papire (66,3%) koji su krajem lipnja u odnosu na kraj 2019. bili niži za 11,8%. Od ostalih komponenti inozemne aktive pad zabilježen je kod oročenih depozita u stranim bankama (-34,9% ytd) koji u strukturi sudjeluju s 13,8% dok je kod efektive i depozita po viđenju u stranim bankama u odnosu na kraj 2019. zabilježen snažan rast od 194,6% sa udjelom od 16,3%.

S obzirom na rast bruto međunarodnih pričuva koji je evidentan od drugog tjedna lipnja, kraj mjeseca zabilježio je iznos od 17,311 mlrd. eura (porast od 10,0% u odnosu na svibanj te -6,7% u odnosu na kraj 2019.) čime je nakon četiri mjeseca pada u lipnju zabilježena pozitivna stopa kretanja međunarodnih pričuva RH. Pad pričuva tijekom ožujka, travnja i svibnja izravna je posljedica pandemije COVID-19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute na što je HNB odgovorila intervencijama na deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Prema navodima HNB-a smanjenje pričuva tijekom svibnja bilo je rezultat prodaja deviza bankama izvan aukcije i manje razine ugovorenih repo poslova. Posljednji podaci središnje banke za 31. srpanj ukazuju na rast međunarodnih pričuva na 18,108 mlrd. eura.

Nedavni ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II zasigurno će dodatno, pozitivno utjecati na stabilnost tečaja EUR/HRK. Pri tome dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostaje neupitna. Stoga u slučaju pritisaka na slabljenje domaće valute možemo očekivati daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza.

S obzirom da se pričuve promatraju u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga, iste će biti dostatne za uspješno provođenje financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja te provođenje stabilne monetarne politike (održavanje stabilnosti tečaja). Također, prema HNB-ovim projekcijama otplate bruto inozemnog duga u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine.

Tagovi: međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE