GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura

Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 10:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u ponedjeljak objavljenoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), bruto inozemni dug je u odnosu na kraj 2020. viši za 5,2 milijarde eura ili 13 posto, a taj rast rezulat je povećanja duga svih domaćih sektora, osim drugih monetarnih institucija, to jest banaka, koje su svoj dug smanjile za 283 milijuna eura. Po podatcima HNB-a, inozemni dug drugih monetarnih institucija je krajem kolovoza iznosio 3,9 milijardi eura.

Analitičari RBA zamjećuju i kako je u odnosu na kraj 2020. godine značajniji porast zabilježen kod duga opće države, za 1,4 milijarde eura, što je rezultat povećanja na stavkama dugoročnog zaduživanja po osnovi vrijednosnih papira i kredita. Tako je krajem kolovoza inozemni dug opće države iznosio 15,3 milijarde eura.

Nadalje, prenose iz RBA, rast duga središnje banke za 2,9 milijardi eura isključivo je rezultat porasta obujma repo poslova, kao i obveza na osnovi nove alokacije posebnih prava vučenja. Po podatcima iz tablica HNB-a, krajem kolovoza je inozemni dug središnje banke iznosio 3,7 milijardi eura.

Inozemni dug ostalih domaćih sektora, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, porastao je za 906 milijuna eura, na 13,6 milijardi eura, što se poglavito odnosi na privatna nefinancijska poduzeća, čiji je bruto inozemni dug krajem kolovoza bio na razini 10,5 milijardi eura ili 8,8 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

RBA analitičari istaknuli su da bi snažan gospodarski oporavak u ovoj godini, koji potvrđuju i ostvarenja u trećem tromjesečju, trebao doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-u.

"U apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga, upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora. Pritom, očekujemo kako će Hrvatska, podržana i nastavkom ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka, nastaviti podmirivati svoje inozemne obveze uz povoljne uvjete financiranja", napomenuli su.

I u 2022. godini, s nastavkom povoljnih gospodarskih kretanja, RBA analitičari očekuju daljnje smanjenje udjela bruto inozemnog duga u BDP-u, koji bi se postupno u godinama koje slijede trebao spuštati prema razini od 70 posto BDP-a.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE