GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovske takse najbolje iskoristili Slovenija, Izrael i Turska

Kosovske takse najbolje iskoristili Slovenija, Izrael i Turska
TAKSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2019 / 11:01
Autor: SEEbiz / RTV Kosova
PRIŠTINA - Institut GAP je predstavio izveštaj ''Kakav efekat ima taksa od 100 odsto na ekonomiju Kosova''. Nalazi izveštaja pokazuju da se uvoz iz Srbije u roku od pet meseci od uvođenja takse smanjio za 88 odsto, što će reći za 160 miliona evra.

Uvoz iz Bosne i Hercegovine pao je za 83 odsto, odnosno za 24 miliona evra.

Najveći profit u ovom periodu ostvarili su Slovenija, Izrael i Turska, koji su imali ogroman rast izvoza na Kosovu. Uprkos padu uvoza iz Srbije i Bosne, trgovinski deficit Kosova je u porastu ,stoji u izveštaju ovog instituta.

Uvođenje poreza od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nije donelo nikakvu korist Kosovu, rezultati su analize Instituta GAP u Prištini. Berat Tači iz ovog instituta naveo je da na Kosovu nije zabeležen ekonomski rast.

''GAP je u poslednja dva meseca analizirao ekonomske efekte ovog poreza i neki od efekata odnose se na potrošnju i domaće tržište. Uvođenje ovog poreza nije dobro osmišljeno, jer nije bilo preliminarne analize o tome kakav će biti efekat tog poreza. Podaci ne pokazuju ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u smislu obima proizvodnje ili stvaranja novih radnih mesta. Kosovo nije videlo nikakvu korist od uvođenje poreza od 100 odsto'' , rekako je ispred Instituta GAP, Berat Tači.

Tači je dodao da Kosovo treba da nastoji da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu.

''Kosovo nije prekršilo sporazum CEFTA jer je Srbija ugrozila bezbednost Kosova. Ne možemo se povući iz CEFTA-e kao država jer je ona deo SSP-a. Kosovo bi trebalo da traži ponovno pregovaranje o CEFTA sporazumu sa drugim državama članicama, jer to ne mogu da urade samostalno. Na osnovu svih ovih nalaza, preporučili smo Vladi da pokuša da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu, jer uvođenje poreza nije obezbedilo ekonomsku dobit Kosovu'', istakao je Tači.

Bljend Hiseni iz ovog Instituta kaže da je pet meseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao za 88% i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda.

''Ukupni uvoz je nastavio da raste. Još uvek postoje sumnje da proizvodi iz Bosne i Srbije nastavljaju da ulaze na Kosovo preko zemalja u regionu. Istraživanja pokazuju da porez od 100 odsto nije dao nikakvog efekta na izvoz. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda. Neki od razloga za povećanje cena su smanjenje konkurencije u određenim proizvodima, povećanje troškova sirovina za domaće firme i povećanje troškova transporta i cena uvoznih proizvoda. Glavni profiteri su zemlje koje su povećale uvoz svojih proizvoda na Kosovu, a to su: Slovenija, Izrael, Albanija i Turska'', izjavio je Bljen Hiseni iz Instituta GAP.

Imajući u vidu ove analize, iz Instituta Gap poručuju da bi održavanje takse na duže vreme moglo imati uticaja na povećanje siromaštva na Kosovu zbog rasta cena.

Da podsetimo, Kosovo je 21. novembra uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je još uvek na snazi.

Tagovi: takse od 100%, Kosovo, CEFTA, Berat Tači
PROČITAJ I OVO
Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze
POBOLJŠANJE
Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u rujnu peti mjesec zaredom, unatoč novom valu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak gospodarstva od šokova pretrpljenih u prvoj polovini godine, pokazalo je u četvrtak izvješće instituta Ifo.
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto
BDP
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela smjernice za izradu državnog proračuna kojima se projicira pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i 3,4 postotni rast BDP-a u 2022. i 3,1 postotni u 2023. godini.

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.
Potpredsjednik Feda: Američka ekonomija u dubokoj rupi nezaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
Potpredsjednik Feda: Američka ekonomija u dubokoj rupi nezaposlenosti
WASHINGTON - Potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je jučer da američko gospodarstvo ostaje u 'dubokoj rupi' nezaposlenosti i slabe potražnje.
Rad od kuće dao zamah nordijskim ekonomijama u pandemiji
POVEZANOST
Rad od kuće dao zamah nordijskim ekonomijama u pandemiji
OSLO - Helen Balfors, voditeljica projekata u norveškom konglomeratu Orkli, radi od kuće dulje od većine svojih kolega nakon što se vratila sa skijanja u Italiji u veljači, u vrijeme kada se novi koronavirus počeo širiti Europom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE