GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi eura, izračunao je Institut njemačkoga gospodarstva u Kölnu (IW) točno godinu dana nakon prvog lockdowna koji je počeo 14. ožujka 2020.

Do sada je više od 16.000 tvrtki proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje su bez izgleda za preživljavanje. Osnova za izračunavanje je modeliranje poslovnog razvoja u svijetu bez korone i usporedba sa stvarnim stanjem.

„Korona-kriza je bila i još uvijek je ogroman šok za njemačko gospodarstvo", kaže direktor Instituta Michael Hüther.

„Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve tvrtke mogle svladati ovu tešku fazu. "Nadamo se da će se stopa cijepljenja povećati tako da tvrtke konačno ponovo mogu planirati i s više samopouzdanja gledati u budućnost", rekao je Hüther.

Zatvoreni dućani, poremećeni lanci opskrbe, milijuni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja gospodarstva, a posebno su dugotrajni lockdowni imali negativan utjecaj na tvrtke.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema izračunima IW-a, bruto domaći proizvod je relativno blago pao. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom razdoblju bio bi oko 850 milijardi eura, a zapravo je bio oko 100 milijardi eura manji. U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo znatno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lockdownom od kraja 2020. godine, su se gubici ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerojatno koštati više od 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge tvrtke nisu mogle izdržati krizu usprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državnoj pomoći: oko 16.300 poduzeća bankrotiralo je 2020. godine. A tom broju treba dodati još oko 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje, usprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

Sve su glasniji zahtjevi za pomoć gospodarstvu u korona-krizi. Zbog toga je resorni ministar Peter Altmaier sazvao virtualni summit. No, gospodarstvu je potrebno puno više od lijepih riječi, smatra Henrik Böhme.

Znalo se da će redovito jesensko izvješće njemačkih vodećih ekonomskih instituta zbog korone ispasti loše, ali ne toliko loše. Ipak: ide na bolje. A ako ne bude novih nedaća, koncem 2021. će se vratiti na staro.

Njemačko gospodarstvo se trenutno dobro nosi s korona-krizom. U vrijeme pandemije država je pomogla gospodarstvu milijardama eura. I to je bilo uspješno. Ali sad se vraćaju stari sukobi, a broj infekcija raste.

Tagovi: njemačka ekonomija, koronakriza, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
OCJENE
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
NEW YORK - QRad na daljinu nije prikladan za mlade, kao ni one koji teže napretku i razvoju, rekao je izvršni direktor bankarske grupe JPMorgan Chase Jamie Dimon na skupu izvršnih direktora koji je u New Yorku održao The Wall Street Journal.
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
DEFICIT
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
WASHINGTON - Američki vanjskotrgovinski deficit dosegao je novi rekord u ožujku 2021. godine, jer je državna financijska pomoć građanima stimulirala potražnju potrošača za robom stranih proizvođača.
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
DIJAGNOZA
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
BEOGRAD - Glavni razlog zbog koga Srbija podbacuje u privrednom rastu za zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) Rumunijom, Madjarskom, Poljskom i Slovačkom, je loš kvalitet institucija koji se pre svega ogleda u prevelikoj korupciji i nedovoljnom nivou vladavine prava, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE