GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj

Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Godina korone donijela je blago smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u Hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji, sa 71 posto prosjeka EU u 2019. na 69 posto u 2020. godini, piše u srijedu Večernji list.

U Hrvatskoj su, u odnosu na prosjek EU, lani relativno smanjene cijene hrane, alkohola i duhana, odjeće pa i usluga u restoranima u odnosu na 2019. Cijene hrane lani su kod nas bile na 94 posto prosjeka EU, za razliku od 2019. kada je njihova razina bila 96 posto prosjeka EU. Godinu dana prije bili smo na 97 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Jelo i piće kod nas je godinama bilo gotovo nadomak prosječnih cijena u EU, za razliku od, na primjer, Rumunjske gdje je hrana za trećinu jeftinija od prosječnih cijena u EU, Bosne i Hercegovine za četvrtinu te Bugarske, Mađarske i Srbije gdje su cijene hrane za petinu ispod prosjeka EU. U Sloveniji su lani cijene hrane bile samo dva posto niže od prosječnih u EU.

Prosjeci pokazuju srednju razinu cijena svih članica i po tome najskuplje se hrane u Austriji ili Norveškoj, gdje je hrana za četvrtinu viša od prosjeka EU, dok je Njemačka povoljnija i sa hranom je samo 2 posto iznad prosjeka.

Europska kućanstva na hranu troše oko 7 posto godišnjeg BDP-a, dok građani za trećinu siromašnije Hrvatske na hranu izdvajaju 13 posto hrvatskog BDP-a, odnosno oko 7 milijardi eura. Usporedbe radi, neusporedivo bogatiji Irci, u zemlji s nešto manje od pet milijuna stanovnika, za hranu izdvajaju oko osam milijardi eura.

U Hrvatskoj je hrana najskuplja stavka i na nju otpada 18 posto izdataka kućanstava, a slijede troškovi stanovanja s oko 16 posto te prijevoza oko 10 posto.

Po cijenama elektronike Hrvatska je godinama iznad europskog prosjeka pa je tako bilo i lani, jer je elektronička oprema kod nas bila čak 7 posto skuplja od prosječnih cijena u EU, dok su komunikacije bile 5,5 posto iznad prosjeka EU.

Alkohol i duhan te namještaj u Hrvatskoj su na oko 80 posto prosjeka EU, odjeća i obuća na oko 90 posto, prijevoz na 85 posto, dok standard čuvaju energenti koji su cijenama 37 postotnih poena ispod prosjeka EU.

Lani su srezane i cijene po hotelima i restoranima pa su one iznosile 77 posto prosječnih u EU, za razliku od godinu dana ranije kad su bile 82 posto.

Tagovi: cijene, potrošačke cijene, usluge
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE