GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolike su hrvatske strateške robne rezerve?

Kolike su hrvatske strateške robne rezerve?
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u priopćenju je izvijestilo o stanju strateških robnih rezervi u Republici Hrvatskoj.

Stvaranje, formiranje i korištenje strateških robnih zaliha uređeno je Zakonom o strateškim robnim zalihama, navode iz ministarstva.

"U ovom trenutku, ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Republici Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana. Ukoliko bi se u Hrvatskoj dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha.

Strateške robne zalihe strukturirane su tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda", stoji u priopćenju.

Prehrambeni proizvodi

- žitarice (pšenica, kukuruz, riža), tjestenina, meso, mesne i riblje konzerve, voda za piće u bocama, cjelodnevni suhi obroci, sol, šećer, ulje, sir, mlijeko u prahu, dječja hrana i ostalo (jaja u prahu, džem, smrznuto i konzervirano povrće).

Neprehrambeni proizvodi te oprema za smještaj i zbrinjavanje stanovništva

- naftni derivati (benzin, dizel gorivo), kontejneri za stanovanje, autocisterne za prijevoz vode, plovila za spašavanje, pumpe za vodu, hidraulični alat za spašavanje iz ruševina, mobilne brane za obranu od poplave, strojevi za punjenje vreća pijeskom, posteljina komplet (jastuk, plahta, deka), šatori za smještaj, vreće za spavanje, kreveti, sredstva za dezinfekciju vode i prostora, deratizaciju i dezinsekciju, zaštitna oprema (maske, kombinezoni, rukavice), ostalo (isušivači, agregati, setovi prve medicinske pomoći, čizme i dr.)

Nadalje navode kako su spremišta robnih zaliha smještena na više lokacija diljem zemlje. Skladište robne zalihe klasificirane su stupnjem tajnosti kao državna tajna, odnosno „Vrlo tajno“, te iz tog razloga ne mogu dostaviti podatke o istima.

Kontrola strateških robnih zaliha provodi se nekoliko puta godišnje, a posljednja je provedena u periodu od 02. do 31. prosinca 2019. godine. Redovitom godišnjom kontrolom utvrđeno je da svi skladištari ispunjavaju sve ugovorne obveze kako u količinama roba, tako i u roku valjanosti, uvjetima skladištenja (za pojedine robe režimsko skladištenje), pakirnoj ambalaži i slično, priopćili su.

Situacija je pod kontrolom, građanima se savjetuje da prate preporuke Nacionalnog stožera

Za potrebe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Robne zalihe su početkom veljače započele s isporukom zaštitnih antivirusnih odijela i maski za potrebe priprema za izvjesno moguću, a naknadno i pojavu koronavirusa, kao i isporukom kontejnera za potrebe sanitarnih službi na graničnim prijelazima prema zahtjevu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ističu kako se u svakom od ovih slučajeva iz strateških robnih zaliha interveniralo odmah u roku od nekoliko sati, te da će se isto tako i ubuduće ispoštovati svaki zahtjev Nacionalnog stožera civilne zaštite ili drugog mjerodavnog tijela.

Naglašavaju kako je situacija pod kontrolom, te savjetuju građanima da nastave pratiti preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji svakodnevno komunicira aktualno stanje, kao i sve potrebne mjere zaštite i opreza.

Tagovi: hrvatske strateške robne rezerve, robne rezerve, dezinfekcijska sredstva, lijekovi, hrana, meso, voda za piće,
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE