GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinesku tvorničku aktivnost usporio rast troškova sirovina

Kinesku tvorničku aktivnost usporio rast troškova sirovina
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineske tvorničke aktivnosti su nešto usporile u svibnju pod utjecajem najvećeg rasta cijena sirovina u razdoblju duljem od deset godina i najviše pritisnule proizvodnju malih i izvozno orijentiranih tvrtki.

Službeni indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) oslabio je u svibnju na 51 bod, nasuprot očekivanjima analitičara da će ostati nepromijenjen u odnosu na travanj i iznositi 51,1 bod, pokazali su u ponedjeljak podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Službeni PMI, koji se uglavnom fokusira na velike i državne tvrtke, već se više od godine dana drži iznad granice od 50 bodova koji razdvaja rast od pada.

Iako se kinesko gospodarstvo u velikoj mjeri oslobodilo utjecaja pandemije covida-19, dužnosnici upozoravaju da temelji oporavka još nisu sigurni u okruženju teškoća poput većih troškova sirovina i pandemijske situacije u inozemstvu.

"Inozemna će potražnja vjerojatno ostati nepromijenjena "zbog gospodarskog oporavka u SAD-u i dijelovima Europe, nasuprot vjerojatnom utjecaju rasta broja oboljelih od covida u najvećem trgovinskom partner Kine ASEAN-u (Zajednici jugoistočnih azijskih zemalja)", navela je u bilješci Iris Pang iz banke ING.

Novi slučajevi covida-19 pojavljuju se u kineskoj provinciji Guangdong gdje je smještena većina tvornica elektronike, a stalni nedostatak čipova-poluvodiča i visoke cijene roba također su među izazovima s kojima se sučeljavaju kineski proizvođači, dodala je Pang.

Podindeks za nove izvozne narudžbe iznosio je 48,3 bodova u svibnju, u odnosu na 50,4 boda u prethodnom mjesecu, naglo kliznuvši u pad.

Podindeks za troškove sirovina u službenom PMI-u iznosio je 72,8 u svibnju, u odnosu na 66,9 u travnju i dosegnuo najvišu razinu od 2010. godine.

Cijene roba poput ugljena, čelika, željezne rude i bakra porasle su u ovoj godini, potaknute oporavkom potražnje nakon zaključavanja i globalnog ublažavanja likvidnosti.

Kineski zakonodavci posljednjih su tjedana u više navrata izražavali zabrinutost zbog rasta cijena roba i pozivali na strože upravljanje opskrbom i potražnjom, ali i na suzbijanje "zlonamjernih špekulacija".

Osim što rastu cijene sirovina, kineske se tvornice bore i s visokim troškovima dostave i aprecijacijom kineske valute. Neke mogu više troškove prenijeti na inozemne kupce, ali neke male tvrtke prestaju primati narudžbe kako bi izbjegle daljnje gubitke.

Podindeks aktivnosti malih tvrtki iznosio je 48,8 bodova u svibnju, u odnosu na 50,8 bodova u travnju.

Tvrtke su nastavile otpuštati radnike bržim tempom, također pokazuju službeni podaci.

U uslužnom se sektoru aktivnost povećava 15. mjesec zaredom, s ubrzanjem u travnju, a indeks PMI-ja za neproduktivne aktivnosti porastao je na 55,2 bodova u odnosu na 54,9 bodova u travnju.

Kina je u prvom tromjesečju bilježila rekordni rast od 18,3 posto, ali analitičari očekuju da će se ubrzavanje ublažiti prema kraju godine.

Kreatori politike obvezali su se poduprijeti male tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta i teže su pogođena pandemijom koronavirusa. Središnja banka pokušava ohladiti rast kredita kako bi pomogla u suzbijanju dužničkog rizika, ali oprezno vuče poteze kako s druge strane ne bi naštetila gospodarskom oporavku.

Tagovi: kineska ekonomija, kineska proizvodnja, NR Kina, koronavirus
PROČITAJ I OVO
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
KARIJERE
McKinsey: Do 2030. gotovo 140.000 hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje
ZAGREB - Gotovo 140 tisuća hrvatskih radnika trebat će promijeniti zanimanje do 2030. godine, jedan je od zaključaka analize "Budućnost rada u Hrvatskoj - Preobrazba hrvatske radne snage u dobu automatizacije i digitalizacije", koju je u srijedu objavila konzultantska tvrtka McKinsey&Company.
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
IZVJEŠĆE VLADE
Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
ZAGREB - Glavna tema današnjeg saborskog dana je Godišnje izvješće Vlade, koje zastipnicima predstavlja premijer Andrej Plenković.
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE