GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz ubrzao u rujnu

Kineski izvoz ubrzao u rujnu
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ubrzao je u rujnu zahvaljujući kontinuirano solidnoj globalnoj potražnji koja je nadjačala negativan utjecaj problema u opskrbi strujom i poskupljenja energenata, pokazali su u srijedu podaci carinske uprave.

Izvoz je u rujnu porastao 28,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestila je carinska uprava, nakon 25,6-postotnog rasta u kolovozu.

Uvoz je pak bilježio upola slabiji rast nego u prethodnom mjesecu, uz stopu rasta od 17,6 posto.

Kontinuirano snažan izvoz u rujnu može se pripisati prijevremenim isporukama nekih potrošačkih proizvoda koje su preduhitrile poremećaje u globalnim nabavnim lancima, nagađa analitičarka HSBC-a za Kinu Erin Xin.

Louis Kuijs iz Oxford Economicsa pak procjenjuje da bi se izvoz trebao solidno držati i u idućim tromjesečjima, unatoč kratkoročnim nepovoljnim trendovima.

"Načelno očekujemo da će poremećaji biti ublaženi u idućim mjesecima i očekujemo da će visoki dužnosnici naglasiti potrebu za gospodarskim rastom ali i zatražiti da se klimatski ciljevi ostvaruju umjerenijim tempom", navodi Kuijs.

Prijelaz na obnovljive izvore energije izazvao je probleme u opskrbi strujom, nadovezavši se na snažnu potražnju u industriji i visoke cijene ugljena.

Uvoz tog energenta dosegnuo je u rujnu najvišu razinu u ovoj godini budući da su ga elektrane pojačano nabavljale kako bi ublažile probleme u opskrbi strujom i dopunile zalihe uoči zimske sezone grijanja.

Porastao je i uvoz prirodnog plina, također na najvišu razinu od početka godine.

Analitičar Capital Economicsa Julian Evans-Pritchard izdvaja pak smanjeni uvoz poluvodiča i industrijskih metala, koji po njemu potvrđuje da "tešku industriju pritišću ekološka ograničenja i posustajanje građevinskih aktivnosti".

Kineski višak u robnoj razmjeni sa svijetom porastao je u rujnu 14,4 posto u odnosu na kolovoz, na 66,76 milijardi dolara.

Višak u robnoj razmjeni sa SAD-om uvećan je 11,4 posto, na 42 milijarde dolara.

Tagovi: kineski izvoz, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE