GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ponovo je porastao u kolovozu, treći mjesec zaredom, oslonjen na rekordne isporuke medicinskih proizvoda i robusnu potražnju za elektroničkim proizvodima, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske carinske uprave.

Izvoz je u kolovozu ojačao 9,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka 2019., pokazali su podaci carinske uprave. U srpnju porastao je 7,2 posto.

Uvoz je pak na godišnjoj razini pao 2,1 posto, nakon 1,4-postotnog pada u mjesecu ranije.

Snažan izvoz sugerira brži i uravnoteženiji oporavak kineskog gospodarstva, nakon rekordnog pada u prvom kvartalu, ponajprije zahvaljujući poticajnim mjerama kineske vlade.

"Kineski izvoz i dalje prkosi očekivanjima i raste znatno snažnije od globalne trgovine, povećavajući time globalni tržišni udjel”, rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economicsa.

Zahvaljujući rekordnim isporukama medicinske opreme i robusnoj potražnji za elektroničkim proizvodima, kineski izvoz nije tako snažno pogodilo globalno usporavanje kao što su se neki analitičari pribojavali.

Neki analitičari upozoravaju ipak da snažniji izvoz dijelom odražava nisku usporedbenu osnovicu od prije godinu dana.

Kontinuirani pad uvoza svjedoči o slabijoj domaćoj potražnji, ali je njegov obujam uglavnom stabilan, kaže u bilješci analitičar Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa.

"S obzirom na daljnje ubrzavanje rasta kredita i jačanje poticajnih mjera, ponajprije onima vezanima za infrastrukturu, obujam uvoza trebao bi ostati snažan u idućim mjesecima”, procjenjuje EVans-Pritchard.

Kina je u kolovozu ostvarila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 58,93 milijarde dolara, nasuprot 62,33 milijarde u srpnju, pokazuju podaci carinske uprave.

Izgledi za kinesko gospodarstvo ostaju ipak neizvjesni budući da bi inozemnu potražnju moglo pogoditi moguće uvođenje novih mjera u kineskim trgovinskim partnerima do kraja godine u slučaju novog vala epidemije koronavirusa.

Očekuje se i da bi ionako izražene napetosti između Pekinga i Washingtona mogle dodatno ojačati pred američke predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga.

Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu je povećan za gotovo 1,8 milijardi dolara na mjesečnoj razini, na 34,24 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave.

Tagovi: kineski izvoz, kineski uvoz, kineska ekonomija, koronavirus, Reuters
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE