GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ponovo je porastao u kolovozu, treći mjesec zaredom, oslonjen na rekordne isporuke medicinskih proizvoda i robusnu potražnju za elektroničkim proizvodima, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske carinske uprave.

Izvoz je u kolovozu ojačao 9,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka 2019., pokazali su podaci carinske uprave. U srpnju porastao je 7,2 posto.

Uvoz je pak na godišnjoj razini pao 2,1 posto, nakon 1,4-postotnog pada u mjesecu ranije.

Snažan izvoz sugerira brži i uravnoteženiji oporavak kineskog gospodarstva, nakon rekordnog pada u prvom kvartalu, ponajprije zahvaljujući poticajnim mjerama kineske vlade.

"Kineski izvoz i dalje prkosi očekivanjima i raste znatno snažnije od globalne trgovine, povećavajući time globalni tržišni udjel”, rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economicsa.

Zahvaljujući rekordnim isporukama medicinske opreme i robusnoj potražnji za elektroničkim proizvodima, kineski izvoz nije tako snažno pogodilo globalno usporavanje kao što su se neki analitičari pribojavali.

Neki analitičari upozoravaju ipak da snažniji izvoz dijelom odražava nisku usporedbenu osnovicu od prije godinu dana.

Kontinuirani pad uvoza svjedoči o slabijoj domaćoj potražnji, ali je njegov obujam uglavnom stabilan, kaže u bilješci analitičar Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa.

"S obzirom na daljnje ubrzavanje rasta kredita i jačanje poticajnih mjera, ponajprije onima vezanima za infrastrukturu, obujam uvoza trebao bi ostati snažan u idućim mjesecima”, procjenjuje EVans-Pritchard.

Kina je u kolovozu ostvarila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 58,93 milijarde dolara, nasuprot 62,33 milijarde u srpnju, pokazuju podaci carinske uprave.

Izgledi za kinesko gospodarstvo ostaju ipak neizvjesni budući da bi inozemnu potražnju moglo pogoditi moguće uvođenje novih mjera u kineskim trgovinskim partnerima do kraja godine u slučaju novog vala epidemije koronavirusa.

Očekuje se i da bi ionako izražene napetosti između Pekinga i Washingtona mogle dodatno ojačati pred američke predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga.

Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu je povećan za gotovo 1,8 milijardi dolara na mjesečnoj razini, na 34,24 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave.

Tagovi: kineski izvoz, kineski uvoz, kineska ekonomija, koronavirus, Reuters
PROČITAJ I OVO
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
Slovenski kreditni rejting stabilan
REJTING
Slovenski kreditni rejting stabilan
LJUBLJANA - S&P Global potvrdio je slovenski kreditni rejting na AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar na A, također sa stabilnim izgledima.
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE