GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ponovo je porastao u kolovozu, treći mjesec zaredom, oslonjen na rekordne isporuke medicinskih proizvoda i robusnu potražnju za elektroničkim proizvodima, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske carinske uprave.

Izvoz je u kolovozu ojačao 9,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka 2019., pokazali su podaci carinske uprave. U srpnju porastao je 7,2 posto.

Uvoz je pak na godišnjoj razini pao 2,1 posto, nakon 1,4-postotnog pada u mjesecu ranije.

Snažan izvoz sugerira brži i uravnoteženiji oporavak kineskog gospodarstva, nakon rekordnog pada u prvom kvartalu, ponajprije zahvaljujući poticajnim mjerama kineske vlade.

"Kineski izvoz i dalje prkosi očekivanjima i raste znatno snažnije od globalne trgovine, povećavajući time globalni tržišni udjel”, rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economicsa.

Zahvaljujući rekordnim isporukama medicinske opreme i robusnoj potražnji za elektroničkim proizvodima, kineski izvoz nije tako snažno pogodilo globalno usporavanje kao što su se neki analitičari pribojavali.

Neki analitičari upozoravaju ipak da snažniji izvoz dijelom odražava nisku usporedbenu osnovicu od prije godinu dana.

Kontinuirani pad uvoza svjedoči o slabijoj domaćoj potražnji, ali je njegov obujam uglavnom stabilan, kaže u bilješci analitičar Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa.

"S obzirom na daljnje ubrzavanje rasta kredita i jačanje poticajnih mjera, ponajprije onima vezanima za infrastrukturu, obujam uvoza trebao bi ostati snažan u idućim mjesecima”, procjenjuje EVans-Pritchard.

Kina je u kolovozu ostvarila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 58,93 milijarde dolara, nasuprot 62,33 milijarde u srpnju, pokazuju podaci carinske uprave.

Izgledi za kinesko gospodarstvo ostaju ipak neizvjesni budući da bi inozemnu potražnju moglo pogoditi moguće uvođenje novih mjera u kineskim trgovinskim partnerima do kraja godine u slučaju novog vala epidemije koronavirusa.

Očekuje se i da bi ionako izražene napetosti između Pekinga i Washingtona mogle dodatno ojačati pred američke predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga.

Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu je povećan za gotovo 1,8 milijardi dolara na mjesečnoj razini, na 34,24 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave.

Tagovi: kineski izvoz, kineski uvoz, kineska ekonomija, koronavirus, Reuters
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE