GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski ekonomski podaci razočarali, oporavak neujednačen

Kineski ekonomski podaci razočarali, oporavak neujednačen
RAZOČARALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 07:23
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski makroekonomski podaci za travanj uvelike nisu ispunili očekivanja jer je gospodarstvo nastavilo pokazivati neujednačen put oporavka nakon strogih Covid ograničenja.

Industrijska proizvodnja u travnju porasla je za 5,6% na godišnjoj razini, u usporedbi s 10,9% koliko su očekivali ekonomisti sudjelovali u anketi Reutersa. Brojka je porasla za 3,9% u ožujku nakon tihog početka godine.

Maloprodaja je porasla za 18,4% - niže od predviđanja ekonomista od porasta od 21%.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su za 4,7%, u odnosu na očekivanja od 5,5%. Očitavanje je poraslo 5,1% prethodni mjesec.

“Kina je u fazi oporavka, u usporedbi s prošlom godinom, brojke su pozitivne kao što smo upravo vidjeli, ali je li oporavak dovoljno dobar za tržište, je li oporavak dovoljno dobar da ispuni očekivanja investitora – to je veliko pitanje ovdje, ” rekla je Winnie Wu, strateg za kapital BofA Securities China, za CNBC.

"Nije dovoljno dobro da ispuni očekivanja ulagača - to je problem", rekao je Wu, dodajući da se čini da zamah kineske suspregnute potražnje blijedi.

"Za oporavak prihoda, sigurnosti posla i povjerenja trebat će vremena", rekla je.

Kineske dionice umanjile su većinu dobitaka zabilježenih ove godine. Shenzhen komponenta pala je 4,67% od tromjesečja do danas i porasla samo 1,48% od početka godine, te je zabilježila pad od 9,5% u odnosu na svoj vrhunac početkom veljače.

Najnoviji kineski podaci prate mješovitu sliku u putanji rasta zemlje, pri čemu usluge ostaju svijetla točka u gospodarstvu unatoč padu tvorničkih podataka u područje kontrakcije u travnju.

Caixin kineski indeks menadžera nabave za opću proizvodnju pao je na 49,5 u travnju, označavajući prvo očitanje ispod oznake od 50 u tri mjeseca. Oznaka od 50 točaka odvaja rast od kontrakcije.

Proizvodni PMI Nacionalnog zavoda za statistiku također je pao na 49,2 u travnju s očitanja u ožujku od 51,9.

Uvoz za ovaj mjesec također je dodatno pao za 7,9%, nedostaju procjene – izvoz je porastao za 8,5%.

Tagovi: kineska ekonomija, kineska industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE