GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske investicije u EU u 2019. na razinama iz 2013.

Kineske investicije u EU u 2019. na razinama iz 2013.
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Izravna kineska ulaganja u EU pala su u 2019. godini za 33 posto, potonuvši na razine iz 2013., budući da su se kineske kompanije suočile sa sve izraženijim restrikcijama kod akvizicija u inozemstvu, pokazala je u srijedu nova studija.

Kineska ulaganja u EU pala su s 18 milijardi eura u 2018. na 12 milijardi u 2019., pokazala je studija američkog instituta Rhodium Groupa i berlinskog Mercator instituta za kineske studije (MERICS).

Kineske investicije u Europu bile su na vrhuncu 2016. kada su dosegnule 37 milijardi eura.

Nova brojka pokazuje nastavak silaznog trenda kineskih ulaganja u inozemstvu, započetog 2017. godine kada je Peking nametnuo niz restrikcija kako bi zauzdao odljev kapitala.

Europa je pak pojačala nadzor investicijskih postupaka u ključnim sektorima, tumače istraživači.

"Teško je reći kada će taj pad biti zaustavljen", rekla je Agatha Kratz, direktorica u Rhodium Groupu.

"Male su šanse da će Kina u razdoblju nakon koronavirusa ublažiti kapitalne kontrole a financijska situacija kod kuće prije će se pogoršati nego poboljšati u 2020.", dodaje.

Očekuje se također da će odredišne zemlje i dalje pomno nadzirati inozemne ulagače, ponajprije u slučaju kupnji kontrolnih udjela koje se smatraju predatorskima, napominje Kratz.

Pozitivno bi pak na ulaganja mogao utjecati pad cijena imovine diljem svijeta, kažu istraživači, primjećujući da je kineskim kompanijama europska imovina posebno privlačna.

Ne očekuju ipak "oportunistički" val kineskih kupnji nakon Covida-19, prije svega zbog usporavanja kineskog gospodarstva i kontinuiranih kapitalnih kontrola, ali i mjera kojima neke europske vlade nastoje poduprijeti domaće kompanije, tumače istraživači.

Tagovi: kineske investicije, Europska unija, Mercator institut za kineske studije, Rhodium Group
PROČITAJ I OVO
Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje
ANALITIČARI
Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje
BEOGRAD - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu koji je, posle Litvanije, najmanji u Evropi, ne znači mnogo jer je to "tipično za sitomašne zemlje" rekao je danas profesor FEFA fakulteta u Beogradu, Goran Radosavljević.
Jurić: Njemačka treba obeštetiti Hrvatsku zbog isisavanja radne snage
ISELJAVANJE
Jurić: Njemačka treba obeštetiti Hrvatsku zbog isisavanja radne snage
ZAGREB - "Hrvatska bi stoga umjesto koncepta useljavanja inozemne radne snage trebala razmisliti o privlačenju iseljenih državljana Hrvatske", navodi Jurić.
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
SRBIJA
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima "najveće ekonomske krize koju svet pamti".
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
MIŠLJENJE
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
NEW YORK - Kina razbija, Amerika će početi gubiti zbog svog samozadovoljostva", rekao je osnivač "Tesle" i milijarder Elon Musk usred tenzija između dve velike sile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE