GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske dvojbe ususret današnjem izvanrednom virtualnom G20 Summitu

Kineske dvojbe ususret današnjem izvanrednom virtualnom G20 Summitu
SUMMIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 07:24
Autor: Matej Balen
PEKING – Kina se ozbiljno priprema za današnji izvanredni G20 Summit na temu COVID-19, na kojemu će sudjelovati lideri 20 vodećih svjetskih ekonomija, ujedno i najviše pogođenih globalnom krizom.

Nakon tjedna prepunog telefonskim razgovorima sa svjetskim liderima, organizacije skupljanja medicinskih donacija koje su slane brojnim europskim i azijskim zemljama, kineski predsjednik vjeruje kako će kineska retorika prevladati na izvanrednom G20 Summitu na kojemu će sudjelovati preko video veze iz Pekinga.

Svjetski lideri su do sada pokazali vrlo različite pristupe rješavanju trenutne globalne krize, a svi su preopterećeni troškovima u kojima se nalaze njihove nacionalne ekonomije zbog velikih troškova u prevenciji pandemije, ali i padu nacionalne ekonomske aktivnosti.

Ovaj izvanredni Summit dolazi i usred tenzija između Saudijske Arabije i Rusije oko globalne cijene nafte, ali i nakon višetjednih medijskih borbi Kine i SAD-a oko krivnje za pandemiju koronavirusa. Kina će svakako tražiti ujedinjeni globalni odgovor na pandemiju, po uzoru na kineske mjere, ali koje preostale zemlje vrlo teško mogu kopirati. Još je teže očekivati konkretne dogovore oko globalnih monetarnih mjera koji bi pomogli bržem oporavku svjetske ekonomije, koje također Kina gleda kao visoki prioritet zbog bržeg oporavka globalnih trgovinskih tokova.

Ono u čemu Kina ipak može očekivati uspjeh je smanjenje globalne stigmatizacije druge najveće svjetske ekonomije, barem na najvišem nivou, i upiranja prstom u traženju krivca za trenutnu situaciju. SAD i Kina su, barem za sada, odlučili ostaviti ovu diskusiju po strani.

Tagovi: NR Kina, kineska ekonomija, G20, globalna recesija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
VLADA
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
LJUBLJANA - "Megazakon" pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je u nedjelju premijer Janez Janša.
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ZAGREB - Uzimajući u obzir ove pretpostavke Vlada bi se, kaže on, trebala usredotočiti na vraćanje povjerenja građana.
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
MJERE
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u nedjelju da Vlada hitno mora donijeti nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu "nula prihoda, nula rashoda“, pri čemu su iz HUP-a u 13 točaka pobrojali prioritetne mjere koje predlažu Vladi.
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
OGROMNI PROBLEMI
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
MADRID - U Španjolskoj je u nedjelju preminulo novih 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih gospodarskih aktivnosti u zemlji osim nužnih.
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
JAVNI SEKTOR
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
ZAGREB - Većina ekonomista slaže se sa stavom da bi plaće u javnom sektoru trebalo smanjivati, s tim da su neki za to da se sa smanjenjem plaća krene odmah, a neki tek ako se kriza produlji nakon svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE