GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske dvojbe ususret današnjem izvanrednom virtualnom G20 Summitu

Kineske dvojbe ususret današnjem izvanrednom virtualnom G20 Summitu
SUMMIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 07:24
Autor: Matej Balen
PEKING – Kina se ozbiljno priprema za današnji izvanredni G20 Summit na temu COVID-19, na kojemu će sudjelovati lideri 20 vodećih svjetskih ekonomija, ujedno i najviše pogođenih globalnom krizom.

Nakon tjedna prepunog telefonskim razgovorima sa svjetskim liderima, organizacije skupljanja medicinskih donacija koje su slane brojnim europskim i azijskim zemljama, kineski predsjednik vjeruje kako će kineska retorika prevladati na izvanrednom G20 Summitu na kojemu će sudjelovati preko video veze iz Pekinga.

Svjetski lideri su do sada pokazali vrlo različite pristupe rješavanju trenutne globalne krize, a svi su preopterećeni troškovima u kojima se nalaze njihove nacionalne ekonomije zbog velikih troškova u prevenciji pandemije, ali i padu nacionalne ekonomske aktivnosti.

Ovaj izvanredni Summit dolazi i usred tenzija između Saudijske Arabije i Rusije oko globalne cijene nafte, ali i nakon višetjednih medijskih borbi Kine i SAD-a oko krivnje za pandemiju koronavirusa. Kina će svakako tražiti ujedinjeni globalni odgovor na pandemiju, po uzoru na kineske mjere, ali koje preostale zemlje vrlo teško mogu kopirati. Još je teže očekivati konkretne dogovore oko globalnih monetarnih mjera koji bi pomogli bržem oporavku svjetske ekonomije, koje također Kina gleda kao visoki prioritet zbog bržeg oporavka globalnih trgovinskih tokova.

Ono u čemu Kina ipak može očekivati uspjeh je smanjenje globalne stigmatizacije druge najveće svjetske ekonomije, barem na najvišem nivou, i upiranja prstom u traženju krivca za trenutnu situaciju. SAD i Kina su, barem za sada, odlučili ostaviti ovu diskusiju po strani.

Tagovi: NR Kina, kineska ekonomija, G20, globalna recesija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije
PRIJEDLOZI
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije

ZAGREB - Prihvaćanje zdravstvenih i ekonomskih troškova epidemiološke krize; pomoć građanima u svladavanju iznenadnog financijskog šoka; pomoć poduzetnicima i obrtnicima da održe proizvodne kapacitete te poticanje domaće potražnje - mjere su koje predlaže Institut za javne financije (IJF) za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom.

Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
REJTING
Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
BEOGRAD - Uprkos krizi izazvanoj virusom korona, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija "Fitch Ratings" potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
RECESIJA
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa gurnula je svjetsko gospodarstvo na silaznu putanju koja će zahtijevati ogromna sredstva za zemlje u razvoju, rekla je u petak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
PAKET
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
WASHINGTON - Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
PREMIJER
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE