GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska industrijska dobit pala 18% u travnju zbog pada potražnje

Kineska industrijska dobit pala 18% u travnju zbog pada potražnje
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
PEKING - Dobit kineskih industrijskih tvrtki pala je u prva četiri mjeseca 2023., pokazali su službeni podaci u subotu, dok su se tvrtke nastavile boriti s pritiscima na marže i slabom potražnjom usred posustalog gospodarskog oporavka.

Dobit je pala 20,6% u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na godinu ranije, u usporedbi s padom od 21,4% u prva tri mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Samo u travnju su industrijske tvrtke zabilježile pad dobiti od 18,2% na godišnjoj razini, prema NBS-u, koji samo povremeno daje mjesečne podatke. Dobit je smanjena za 19,2% u ožujku.

„Općenito, današnji podaci pokazuju da su industrijska poduzeća, posebno privatna poduzeća i poduzeća u vlasništvu kapitala, i dalje pod utjecajem kombinacije nepovoljnih čimbenika kao što su bazni učinak, kratkoročni pritisak na gospodarski oporavak i silazni trend PPI-ja (proizvođač cijene),” rekao je Bruce Pang, glavni ekonomist Jones Lang Lasallea.

Kineske tvrtke bore se i sa slabom potražnjom kod kuće i sa smanjenom potražnjom na glavnim izvoznim tržištima zemlje. Proizvođačka deflacija produbila se u travnju, pri čemu je indeks proizvođačkih cijena (PPI) pao najbrže od svibnja 2020.

Lenovo, najveći svjetski proizvođač osobnih računala, rekao je ovaj tjedan da su kvartalni prihod i dobit opali u razdoblju od siječnja do ožujka te da je smanjio 8% do 9% svoje radne snage kako bi smanjio troškove, dok globalna potražnja za osobnim računalima (PC) nastavlja padati.

Proizvođači čelika i drugih industrijskih metala također su oštećeni. Cijene čeličnih armaturnih šipki koje se koriste u građevinarstvu ovog su tjedna dosegle najnižu razinu u tri godine, a samo trećina tvornica u zemlji trenutno posluje s dobiti, prema konzultantskoj tvrtki Mysteel.

"Još uvijek se osjeća određeni pritisak u svibnju zbog razlike između nabavnih i prodajnih cijena, s padom cijena čelika u mjesecu zbog sporijeg oporavka potražnje od očekivanog", Baosteel, podružnica najvećeg svjetskog proizvođača čelika u Kini Baowu Steel Group, rečeno je u interaktivnoj platformi za investitore 22. svibnja.

Tagovi: kineska industrija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE