GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska industrija i potrošači motori oporavka na početku 2021.

Kineska industrija i potrošači motori oporavka na početku 2021.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 13:44
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kinesko gospodarstvo nastavlja putem snažnog oporavka od pandemije, koji se očituje u značajnom rastu industrijske proizvodnje i osobnoj potrošnji u prva dva mjeseca 2021. godine, pokazuju podaci statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja u Kini u siječnju i veljači poskočila je u usporedbi s istim razdobljem lani za 35,1 posto, objavio je u ponedjeljak statistički ured.

Taj skok je izraženiji budući da je u prva dva prošlogodišnja mjeseca većina tamošnjih tvornica bila zatvorena zbog mjera suzbijanja pandemije, primjećuje BBC.

Bolji uvid u stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva daje usporedba sa siječnjom i veljačom 2019., koja pokazuje 16,9-postotni rast proizvodnje.

Podršku kineskom izvozu, važnom pokretaču gospodarskog rasta, pružila je strana potražnja koja se oporavlja s postupnim otvaranjem gospodarstava u ostatku svijeta.

Kina je za ovu godinu zacrtala skroman rast, od nešto iznad šest posto, nakon 2,3-postotnog rasta u prošloj godini, kada je jedina među najvećim svjetskim gospodarstvima uspjela zabilježiti rast aktivnosti, podsjeća BBC.

Gospodarstvo bi trebalo nastaviti rasti, rekla je glasnogovornica statističkog ureda Liu Aihua novinarima, komentirajući najnovije podatke.

Istaknula je ipak neravnoteže u gospodarskom oporavku, ustvrdivši da Kina mora jače poduprijeti potrošnju. Promet u maloprodaji porastao je 33,8 posto u prva dva ovogodišnja mjeseca, pokazuju najnoviji podaci.

Stopa nezaposlenosti je pak porasla, dosegnuvši 5,5 posto na kraju veljače, s 5,2 posto u prosincu 2020.

Ekonomisti ukazuju na oporavak Kine u dvije brzine, uz snažan rast industrijske proizvodnje i izvoza, ali spori rast osobne potrošnje.

Prije kineskih novogodišnjih praznika, koji su ove godine pali u veljači, vlada je ograničila putovanja, smanjivši potrošnju građana. Mjera je pogodila i ugostiteljstvo i sektor organizacije aktivnosti u slobodno vrijeme.

Značajno je ipak porasla potrošnja Kineza na proizvode kao što su nakit i automobili, za 99 odnosno 78 posto, pokazuju statistički podaci.

"Ti artikli nam pokazuju da su kineski potrošači obilno trošili za novogodišnje praznike”, rekla je Iris Pang, glavna ekonomistica za Kinu u banci ING.

Tagovi: kineska industrija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE