GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5%, iznad očekivanja analitičara

Kineska ekonomija u prvom kvartalu porasla 4,5%, iznad očekivanja analitičara
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2023 / 07:30
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineska je ekonomija porasla u prvom kvartalu 4,5%, po najbržoj stopi u godinu dana, nadmašujući očekivanja analitičara.

To je najveći rast od prvog tromjesečja prošle godine - kada je kinesko gospodarstvo poraslo za 4,8% - i bolje od prognoziranih 4% u anketi Reutersa. Na tromjesečnoj razini, gospodarstvo je poraslo 2,2%.

Rast Kine bio je u središtu pozornosti dok se ponovno otvara nakon što je ukinula većinu svojih strogih Covid ograničenja koja su bila na snazi gotovo tri godine. Gospodarstvo je poraslo 2,9% u četvrtom kvartalu 2022.

Maloprodaja je skočila 10,6% u ožujku jer je internetska prodaja fizičke robe porasla. Industrijska proizvodnja porasla je 3,9%, nešto manje od Reutersovih predviđanja od 4%.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu od početka godine bila su slabija od očekivanja i porasla su za 5,1% u usporedbi s prošlom godinom, budući da je rast ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju usporio. U međuvremenu su ulaganja u nekretnine nastavila padati.

Gospodarstvo je poraslo 3% u 2022., manje od službenog cilja Pekinga od oko 5,5% postavljenog u ožujku prošle godine. Za 2023., vlada je prošlog mjeseca postavila skroman cilj rasta od "oko 5%".

Kinesko će gospodarstvo vjerojatno doživjeti još jedan poticaj vladinih poticaja kasnije tijekom godine, izjavila je izvršna direktorica NF Trinityja Helen Zhu za CNBC-jevu “Street Signs Asia” ubrzo nakon objave podataka.

"Mislim da ćemo pratiti više od cilja od 5% za drugo tromjesečje, a nadamo se da će do trećeg tromjesečja puno poticajnih mjera biti ostvareno", rekla je.

Dodala je da najnovije očitavanje odbija skeptike u sposobnost Kine da postigne svoj cilj rasta za cijelu 2023. te će vjerojatno dovesti do revizija predviđanja BDP-a prema gore.

"Brojke su nedvojbeno mnogo veće nego što je itko očekivao i mislim da je ovo stvarno dobar početak godine", rekla je.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski BDP, kineska industrija
PROČITAJ I OVO
Značajno smanjen neto priliv stranih investicija u Crnu Goru
INVESTICIJE
Značajno smanjen neto priliv stranih investicija u Crnu Goru
PODGORICA - Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju jula iznosio je 515,79 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 229,47 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).
Njemačka: Dvojbe oko četverodnevnog radnog tjedna
DILEME
Njemačka: Dvojbe oko četverodnevnog radnog tjedna
BERLIN - Rade li Nijemci premalo? Sada se raspravlja i o radnom tjednu od četiri dana, iako njemačkom gospodarstvu prijeti recesija, a na mnogim područjima nedostaje stručne radne snage.
Prognoza: 190.000 više nezaposlenih u Njemačkoj nego 2022.
TRŽIŠTE RADA
Prognoza: 190.000 više nezaposlenih u Njemačkoj nego 2022.
BERLIN - Broj nezaposlenih u Njemačkoj će se ove godine u prosjeku povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, prognozira Institut za istraživanje tržišta rada (IAB). Uzroci povećanja su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inozemna potražnja.
Usporio pad ekonomske aktivnosti u eurozoni u kolovozu
SIGNALI
Usporio pad ekonomske aktivnosti u eurozoni u kolovozu
BRUXELLES - Ekonomska aktivnost u europodručju u rujnu je ojačala, ali i dalje pada. Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je sa 46,7 bodova u kolovozu na 47,1 bod, prema istraživanju S&P Globala.
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
SUKOBI
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
BERLIN - Europska unija namjerava preispitati kineski izvoz elektroautomobila. To bi moglo dovesti do trgovinskog sukoba s Kinom, strahuje osobito njemačka autoindustrija. Koje bi posljedice to imalo?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE