GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija u 2019. porasla 6,1%

Kineska ekonomija u 2019. porasla 6,1%
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kinesko je gospodarstvo u 2019. godini poraslo za 6,1 posto, najsporije u gotovo 30 godina, pod pritiskom trgovinskog rata sa SAD-om, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

Iako je rast u prošloj godini bio slabiji nego u 2018. kada su aktivnosti porasle 6,6 posto, zadržao se unutar zacrtanog vladinog raspona od šest do 6,5 posto, objavio je državni zavod za statistiku.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju gospodarstvo je ponovo poraslo 6,0 posto, kao i u tromjesečju ranije, ali podaci pokazuju usporavanje od početka godine, s obzirom na 6,4-postotni rast u prva tri mjeseca, te 6,2-postotni u razdoblju od travnja do lipnja.

Izvoz i ulaganja oporavili su se pred kraj godine, prateći usuglašavanje stajališta Pekinga i Washingtona o prvoj fazi trgovinskog sporazuma koji bi trebao dokončati gotovo dvogodišnji trgovinski rat.

Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik kineske vlade Liu He potpisali su preliminarni sporazum u srijedu.

Dogovoreno je da će Kina povećati kupnju američkih proizvoda i usluga za 200 milijardi dolara u sljedeće dvije godine, a SAD će zauzvrat ukinuti određene carine na kineski uvoz. I dalje ostaju na snazi američke carine na kinesku robu u vrijednosti od oko 370 milijardi dolara.

„Potpisivanjem 'prve faze' sporazuma prvenstveno se sprečava naglo pogoršanje odnosa. No, sve oštrije rivalstvo između SAD-a i Kine nije suzbijeno i ključno će utjecati i na njihove odnose izvan trgovine"; konstatira istraživač berlinskog Mercator instituta za kineske studije Max Zenglein.

Ukupna trgovinska razmjena između Kine i SAD-a potonula je prošle godine 14,6 posto a kineska razmjena sa svijetom jedan posto.

Stručnjaci upozoravaju i da su najosjetljivija pitanja u odnosima dvije svjetske sile, uključujući kinesku potporu državnim tvrtkama, odgođena za drugu fazu sporazuma koji bi mogao biti zaključen nakon američkih predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

„Kina neće prihvatiti neke stvari, poput strukturalnih prilagodbi. Nemoguće je uništiti državne tvrtke, što Amerikanci zahtijevaju", rekao je profesor ekonomije na Sveučilištu Renmin Huang Weiping.

Kinesko gospodarstvo pak pritišće i sve veći dug, ugrožavajući sigurnost financijskog sustava. Komunistička partija pod dodatnim je pritiskom da uoči obilježavanja stote godišnjice rada poboljša ekonomske rezultate.

Partija će se povodom te obljetnice sigurno htjeti pohvaliti snagom Kine, drži Zenglein. „Zato će vlada posvećivati još više pozornosti usporavanju gospodarstva", špekulira.

Tagovi: kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE