GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kina postaje važan investitor u Sloveniji, uglavnom preko svojih podružnica i TVRTKI u Luksemburgu, s ulaganjima od oko 300 milijuna eura. Kina se u 2020. svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera Slovenije.

Kina je u 2019. godini zauzela 15. mjesto na ljestvici najvažnijih izravnih stranih ulaganja u Sloveniji s potencijalom za budući rast, objavilo je Slovensko-kinesko poslovno vijeće na predstavljanju istraživanja o kineskim investicijama u Sloveniji. Prijavljena kineska izravna strana ulaganja značajno su porasla, osobito 2018., kada je Hisense preuzeo Gorenje, pokazalo je istraživanje o kineskim ulaganjima u Sloveniji.

Među najistaknutijim kineskim investicijama u Sloveniji su, uz Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, Acies Bio, Hotel Kompas te Lovec i Arctur. Zbog male veličine slovenskog gospodarstva, slovenske investicije su relativno manje važne za kinesko gospodarstvo. Bez obzira na to, nekoliko slovenskih tvrtki ima ulaganja u drugo najveće svjetsko gospodarstvo, među kojima su Alpina, Cablex, Cosylab, Dewesoft, Domel, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, EKWB, Hidria, Krka, Le-Tehnika, TT Okroglica, Unior u Vip Virantu.

U razdoblju 2016. – 2020. vrijednost uvoza iz Kine u Sloveniju rasla je u prosjeku za 15,7 posto godišnje. U 2020. godini uvoz je iznosio 1,37 milijardi eura, a Kina se svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera naše zemlje. Osim toga, Slovenija je bila drugi najvažniji uvozni partner izvan EU (prva je bila Švicarska). U odnosu na samo 2020., uvoz je unatoč antikoronskim mjerama povećan za 17,8 posto, uglavnom kao rezultat uvoza različite zaštitne opreme i medicinskih sredstava.

Najviše uvezene robe u 2020. godini činili su električni strojevi i oprema, audio i video oprema (357 milijuna eura ili 26 posto ukupnog uvoza) i organski kemijski proizvodi (245 milijuna eura ili 18 posto ukupnog uvoza). Pandemija covida-19 također se nije negativno odrazila na slovenski izvoz u Kinu, koji je u 2020. porastao prvi put od 2017. godine, za 5,9 posto na godišnjoj razini.

U 2019. godini, za koju su istraživači imali podatke, izvoz robe u Kinu bio je oko četiri puta manji od uvoza iz Kine. Slovenija je u Kinu izvezla robe i usluge u vrijednosti od 265 milijuna eura, što predstavlja tri posto ukupnog izvoza slovenske robe u zemlje izvan EU.

Tagovi: NR Kina, slovenska ekonomija, Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, kineske investicije u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
PRIHODI
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
MOSTAR - Bosna i Hercegovina ostvarila je u prvoj polovini ove godine rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2,4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti.
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
PAD
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
LONDON - Gospodarstvo eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
OČEKIVANJA
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi, u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose prognozu prosječne očekivane stope rasta BDP-a u Hrvatskoj za 2023. godinu od 3,2 posto, a za ovu godinu očekuju rast po stopi od oko 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE