GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina ove godine očekuje rast od šest posto

Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.

Prmijer Li Keqiang objavio je kako se za ovu godinu očekuje ekonomski rast od šest posto.

Kina je prošle godine izvijestila o rastu BDP-a od 2,3% - i bila je jedina velika ekonomija koja ostvarila rast usred pandemije koronavirusa. 

Li je najavio cilj rasta u vladinom izvješću o radu dostavljenom na ceremoniji otvaranja Nacionalnog narodnog kongresa. Sastanak je dio pekinškog godišnjeg parlamentarnog skupa "Dvije sesije" kojim se postavljaju ekonomski i politički nacionalni prioriteti za 2021. godinu.

Premijer je imao općenito pozitivan ton za kineski gospodarski oporavak od pandemije, istovremeno napominjući područja slabosti kao što su "prepreke" potrošnji, teške uvjete za mala poduzeća i sve veći pritisak u održavanju stabilne zaposlenosti.

Za 2021. godinu, Li je rekao da Kina cilja na gradsku stopu nezaposlenosti od oko 5,5% i cilja na stvaranje više od 11 milijuna novih urbanih radnih mjesta, isto kao u 2019. godini, u odnosu na 9 milijuna prošle godine.

Kina će također težiti povećanju indeksa potrošačkih cijena za oko 3%, rekao je Li.

Jačanje razvoja znanosti i tehnologije bio je jedan od glavnih zadataka godine, rekao je Li. Primijetio je da se "predprogramirajući i uklanjajući rizike u financijskom sektoru i drugim područjima, suočavamo sa zastrašujućim zadacima."

Tagovi: kineska ekonomija, Li Keqiang, kineski BDP
PROČITAJ I OVO
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE