GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a

Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 12:59
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Kina je u petak prvi puta odustala od zacrtane stope rasta BDP-a, najavljujući veću potrošnju kako bi se gospodarstvo oporavilo od posljedica pandemije Covida 19.

Premijer Li Keqiang nije u izvješću za godišnje zasjedanje Kongresa naveo zadanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini prvi puta od 1990. kada je uvedena ta praksa.

Gospodarstvo se u prvom tromjesečju smanjilo prvi puta u više desetljeća, i to 6,8 posto, pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa koja je izbila u gradu Wuhanu u središnjoj Kini i proširio se po cijelom svijetu.

"Nismo brojčano odredili stopu rasta u ovoj godini uglavnom zbog velike neizvjesnosti u pogledu posljedica pandemije, te ekonomske i trgovinske situacije, budući da je razvoj Kine sučeljen s neočekivanim čimbenicima", rekao je Li na početku zasjedanja Kongresa.

Domaća potrošnja, ulaganja i izvoz padaju a pritisak na zaposlenost znatno jača u okruženju povećanja financijskih rizika, upozorio je.

Kina ove godine planira otvoriti više od devet milijuna radnih mjesta, prema Lijevom izvješću, najmanje od 2013. godine. U 2019. otvoreno ih je minimalno 11 milijuna.

Uoči zasjedanja Kongresa kineski čelnici obećali su pojačati poticaje za gospodarstvo uslijed pojačanih bojazni od gubitka radnih mjesta koji bi mogao ugroziti stabilnost društva.

Peking ove godine cilja proračunski deficit od najmanje 3,6 posto BDP-a, u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 posto, a tijelima lokalne uprave odobrio je izdanje obveznica u vrijednosti 3.750 milijardi juana (527 milijardi dolara). Prošle godine odobreno im je 2.150 milijardi juana.

Vlada će ove godine izdati posebne koronaobveznice u iznosu 1.000 milijardi juana i prebaciti 2.000 milijardi juana pribavljenih koronaobvezicama i većim proračunskim deficitom tijelima lokalne uprave, najavio je Li.

Lokalna uprava mogla bi koristiti novac za financiranje infrastrukturnih projekata a Peking bi novac mogao usmjeriti i u potporu tvrtkama i regijama pogođenim pandemijom.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski BDP, Covid-19, koronavirus u Kini, Wuhan
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE