GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašili očekivanja u kolovozu

Kina: Maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašili očekivanja u kolovozu
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 08:50
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je u petak objavila podatke koji pokazuju ubrzanje rasta u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec. Podaci su također u svim segmentima bili iznad očekivanja.

Maloprodaja je u kolovozu porasla za 5,4% u odnosu na godinu prije, što je najbrže od razdoblja od siječnja do veljače ove godine, prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku. Maloprodaja u kolovozu nadmašila je prognozu Reutersa za rast od 3,5%.

Među ukupnim ohrabrujućim podacima, maloprodaja je objavila najveće iznenađenje, potaknuta prodajom osobnih automobila i potpomognuta usporedbom s niskim rastom prošlog kolovoza, istaknuo je Hao Zhou, glavni ekonomist Guotai Junan Internationala. Maloprodaja je u kolovozu 2021. porasla za 2,5% na godišnjoj razini.

Ove se godine prodaja ugostiteljskih proizvoda oporavila od pada izazvanog Covidom i porasla za 8,4% u kolovozu u odnosu na godinu prije, dok su prodaja automobila i hrane također značajno porasli. To je pomoglo porastu maloprodaje za godinu do kolovoza za 0,5% u odnosu na godinu prije.

Kozmetika i namještaj za dom među rijetkim su kategorijama koje su u kolovozu zabilježile pad prodaje u odnosu na godinu prije.

Online prodaja fizičke robe porasla je za 12,8% u kolovozu u odnosu na godinu prije, brže od rasta od 10,1% u srpnju, prema izračunima službenih podataka CNBC-a.

Industrijska proizvodnja porasla je za 4,2% u kolovozu u odnosu na godinu ranije, nadmašivši povećanje od 3,8% procijenjeno u Reutersovoj anketi analitičara. Unatoč padu iz godine u godinu u glavnim kategorijama kao što su cement i čelik, automobili su se ponovno pokazali svijetlom točkom, s proizvodnjom osobnih automobila koji je porastao za 33%.

Ulaganja u fiksnu imovinu za prvih osam mjeseci ove godine porasla su za 5,8%, što je više od povećanja od 5,5% koje je predviđao Reuters. Najviše su porasla ulaganja u prerađivačku industriju, za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ulaganja u infrastrukturu rasla su nešto brže nego u srpnju, gledano od početka godine.

Ulaganja u nekretnine tijekom godine dodatno su se smanjila od kolovoza, za 7,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine u odnosu na pad od 6,4% zabilježen za godinu od srpnja.

Tagovi: kineska ekonomija, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
NEZADOVOLJSTVO
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
ZAGREB - Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom.
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
IZMJENE ZAKONA
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
ZAGREB - Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE