GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kim Jong Un: Ekonomski plan nije dosegao ciljeve

Kim Jong Un: Ekonomski plan nije dosegao ciljeve
NEUSPJEH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
PJONGJANG - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao je da njegov petogodišnji ekonomski plan nije dosegao svoje ciljeve "gotovo ni u jednom sektoru", na otvaranju kongresa vladajuće Radničke stranke, javila je u srijedu korejska državna novinska agencija KCNA.

Rijetko političko okupljanje, kojem je Kim posljednji put bio domaćin 2016., privuklo je međunarodnu pozornost s obzirom na to da se očekuje da Kim predstavi novi petogodišnji ekonomski plan te ciljeve vanjske politike, samo dva tjedna prije nego što novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme ured.

U svome uvodnom govoru, Kim je rekao da je zemlja od svojeg posljednjeg sastanka postigla “čudesnu pobjedu” u osnaživanju svoje moći i globalnog prestiža, referirajući se na vojni napredak koji je kulminirao 2017. uspješnim testovima interkontinentalnih balističkih raketa koje su u stanju dobaciti do unutrašnjosti SAD-a.

No petogodišnja ekonomska strategija koju je predstavio 2016. nije uspjela ostvariti ciljeve, rekao je, pozvavši na jačanje sjevernokorejske samodostatnosti kako bi se mogli nositi s unutarnjim i vanjskim izazovima koji, kako je rekao, ometaju napredak zemlje.

“Strategija je trebala biti ispunjena prošle godine, no ciljevi su strahovito izostali u gotovo svakom sektoru”, rekao je Kim, a prenijela KCNA.

Po pitanju globalne pandemije, Kim je pohvalio članove stranke zbog osiguravanja “stabilne situacije protiv koronavirusa od početka do kraja.”

“Rezolutno su prevladali poteškoće u vrijeme neviđeno dugačke i rijetke globalne zdravstvene krize”, dodao je.

Sjeverna Koreja nije službeno prijavila nijedan slučaj koronavirusa, iako je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila tisuće “mogućih slučajeva”.

Sjevernokorejske vlasti rekle su da ne može biti isključeno izbijanje zaraze jer je zemlja imala aktivnu trgovinu i kretanje ljudi s Kinom prije nego što je u siječnju zatvorila svoje granice.

Na kongresu koji će trajati nekoliko dana, ukupno osmom i drugim pod Kimom, sudjeluje 4750 delegata i 2000 promatrača, rekao je Kim.

Na fotografijama KCNA-e, vidljivo je da nitko ne nosi masku, a među sudionicima nije bilo praznih mjesta, za razliku od nekih drugih nedavnih javnih događanja.

Tagovi: Kim Jong Un, Sjeverna Koreja, planska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE