GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?

Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predstavnici Ministarstva rada predstavili su jučer socijalnim partnerima na sastanku stručne skupine mjeru skraćivanja radnog vremena zbog očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (Covid-19) došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti ili ostvarenog gubitka u poslovanju.

Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, sindikati i poslodavci na sastanku su predložili da se te mjera odnosi i na druge sektore, ali i da se kriteriji prošire na to koliko je zbog pada narudžbi pao broj radnih sati u mjesecu. To bi značilo i da se ta mjera ne mora odnositi na jedan poseban dan, na primjer na neradni petak, nego da radnik može skraćeno raditi tijekom nekoliko dana, po četiri, pet ili šest sati na dan. Navodno su predstavnici Ministarstva rada bili otvoreni za takve prijedloge, uz napomenu da će sve ovisiti o dostupnim kreditnim sredstvima iz posebnog programa Europske unije (SURE) namijenjenog baš za takvu mjeru, kao i hrvatskim proračunskim kapacitetima.

Kako nam je rečeno, sindikati, poslodavci i ostali članovi radne skupine svoja će službena stajališta dostaviti Ministarstvu najkasnije do utorka, a potom će se održati novi sastanak te bi nova mjera trebala biti formalizirana do kraja idućeg tjedna. Prema početnom prijedlogu Ministarstva, mjera bi se odnosila na poslodavce koji zapošljavaju 20 i više radnika iz sektora prerađivačke industrije, a iznos potpore bio bi do visine ugovorenog ili propisanog neto iznosa vrijednosti sata po radniku razmjerno broju neodrađenih sati u mjesecu korištenja potpore, a najviše do 4000 kuna za jedan mjesec.

Jednako tako, razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme država bi potpomogla s maksimalno do 50 posto skraćenja radnog vremena. Uz to, poslodavac bi bio oslobođen od plaćanja javnih davanja prema isplaćenoj potpori, odnosno ne bi na to morao plaćati poreze i doprinose.

Mjera bi se počela primjenjivati od lipnja i trajala bi do kraja ove godine, s tim da bi se potpora mogla dodijeliti poslodavcu ako je zahtjev za skraćivanje radnog vremena podnesen za najmanje 10 posto radnika za koje ne može osigurati rad u punom radnom vremenu.

Jednako tako, poslodavci trebaju dokazati tromjesečni kumulativni pad prihoda od najmanje 20 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, i to na temelju podnesenih obrazaca PDV-a Poreznoj upravi. Pod tromjesečjem se misli na zbroj zadnja tri mjeseca koja prethode mjesecu predaje zahtjeva. Uz to, poslodavci koji su imali pad prihoda manji od 20 posto u prethodnom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu, ali iz razloga nemogućnosti ugovaranja novih poslova u mjesecu koji slijedi očekuju pad prihoda veći od 30 posto u odnosu na prethodni kvartal, mogu ostvariti potporu u sljedećem mjesecu za mjesec u kojem je zabilježen pad prihoda od 30 posto.

Jednako kao i za prethodne mjere, poslodavac koji je tražio potporu bit će u obvezi vratiti potporu ako od trenutka dobivanja potpore za vrijeme trajanja potpore do 31. prosinca 2021. isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja. Isto će se dogoditi ako poslodavac vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele dodijeli članovima Uprave ili direktorima. Kazna će poslodavce stići i ako menadžerima isplate bonus za postignute rezultate, nagradu za radne rezultate iznad neoporezivog iznosa.

Sukladno prijedlogu Ministarstva, poslodavac će o skraćenom radnom vremenu morati provesti savjetovanje na način propisan člankom 150. Zakona o radu, a ako nema utemeljeno Radničko vijeće, morat će o njoj obavijestiti sindikate koji djeluju kod njega. Sindikati, međutim, traže da te odredbe uđu u kolektivni ugovor u onim tvrtkama gdje je potpisan. Poduzetnici će morati osigurati dokaz o padu poslovne aktivnosti i raspored skraćenog radnog vremena radnika za koje traži potporu i to tako što će svakog tekućeg tjedna korištenja mjera za sljedeći tjedan dostaviti Zavodu, elektroničkim putem, raspored radnog vremena radnika koji ne koriste potporu za skraćivanje radnog vremena, lokaciju rada, početak rada radnika, odnosno za preostale radnike vrijeme korištenja potpore za skraćivanje radnog vremena.

U cilju što veće kontrole te mjere, istekom mjeseca, a prije obračuna plaće, poslodavac će dostaviti Zavodu Evidenciju o radnom vremenu, koju će potpisati radnik za kojeg je korištena mjera i odgovorna osoba kod poslodavca uz prihvaćanje materijalne i kaznene odgovornosti za sve potpisnike o točnosti iskazane evidencije sati provedenih u radu, odnosno vremenu provedenom u korištenju skraćenog rada. Nadalje, poslodavac će nakon prestanka korištenja potpore biti dužan zadržati radnike koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme u razdoblju koje odgovara razdoblju korištenja potpore. HZZ se obvezuje da će zaprimiti i obraditi zahtjev korisnika u roku od 10 dana od dana zaprimanja, a potporu isplatiti do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Tagovi: potpore za skraćeno radno vrijeme, skraćivanje radnog vremena, koronakriza, prerađivačka industrija, dokaz o padu prihoda
PROČITAJ I OVO
Marić ide u porezna rasterećenja, plaće rastu između 100 i 800 kuna
POTEZI
Marić ide u porezna rasterećenja, plaće rastu između 100 i 800 kuna
ZAGREB - Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto.
Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u svibnju
SIGNALI
Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u svibnju
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja u svibnju se oporavila na mjesečnoj razini u uvjetima popuštanja mjera uvedenih sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, objavio je u utorak njemački statistički ured Destatis.
Conteova vlada usvojila majku svih reformi
REFORME
Conteova vlada usvojila majku svih reformi
RIM - Talijanska vlada usvojila je u utorak prijedlog niza mjera kojima želi pojednostaviti postupke javne nabave i potaknuti digitalizaciju i gradnju infrastrukture kako bi pomogla gospodarstvu u oporavku od koronakrize.
Brkić: Vrijeme našeg oporavka moglo bi biti duže, problematičnije i bolnije
ANALITIČARI
Brkić: Vrijeme našeg oporavka moglo bi biti duže, problematičnije i bolnije
ZAGREB - S obzirom na nepovoljnu strukturu u kojem dominira turizam, hrvatsko gospodarstvo bi se od posljedica koronakrize moglo oporavljati dulje i bolnije, pa tako ni najnovija prognoza Komisije, kojom je povećana procjena pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini na 10,8 posto, ne predstavlja ništa neočekivano, ocjenjuju za Hinu ekonomski analitičari.
Europska komisija: Hrvatski BDP ove godine tone 10,8 posto
NOVE PROGNOZE
Europska komisija: Hrvatski BDP ove godine tone 10,8 posto
ZAGREB - Hrvatsku čekaju još teže posljedice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE