GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom
NEJEDNAKOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BONN - Svaki deseti čovjek na svijetu je gladan, a istovremeno mnoge tvrtke ostvaruju golemu zaradu od krize: 95 prehrambenih i energetskih kompanija više je nego udvostručilo profit u 2022., pokazuje izvješće Oxfama, prenosi Deutsche Welle .

Kako se ističe u izvješću "Opstanak najbogatijih", koje je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, prvi put u posljednjih 25 godina istodobno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike tvrtke i njihovi vlasnici profitirali su na raznim krizama.

Prema podacima Oxfama, od 2020. najbogatiji postotak čovječanstva imao je ukupno 26 trilijuna američkih dolara, a preostalih 99 posto raspolagalo je sa 16 bilijuna američkih dolara.

U protekloj godini bogatstvo milijardera ponovno je "naglo poraslo", posebice zbog "nebesno rastućeg profita prehrambenih i energetskih kompanija", uključujući 95 kompanija koje su prošle godine više nego udvostručile profit.

U Njemačkoj je 81 posto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem postotku stanovništva, dok je preostalih 19 posto otišlo 99 posto građana Njemačke.

Prema podacima Oxfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plaća. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu je gladna. Kako se ističe u izvješću, 60 posto gladnih u svijetu su žene i djevojke.

Istodobno, tri četvrtine svih vlada planira smanjiti izdatke u javnom sektoru, poput obrazovanja i zdravstva. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se ovom trendu suprotstave porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oxfam traži porez na višak profita od najmanje 50 posto jer su, kako kažu, "prijašnji planovi oporezivanja tih kriznih profitera propali".

Prihodi ostvareni na ovaj način trebali bi se ulagati u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvješću.

Tagovi: bogatstvo, siromaštvo, Oxfam, Svjetski ekonomski forum
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE