GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna

Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 09:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon što je travanjskom EDP notifikacijom potvrđen već prethodno objavljen podatak o javnom dugu koji je tijekom prošle godine porastao 36,8 mlrd kuna (+12,6%) dosegnuvši povijesno najvišu vrijednost od 329,7 mlrd kuna pri čemu je omjer javnog duga u odnosu na BDP dosegnuo je 88,7% (+15,9 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2019.) ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju siječnja iznosilo je 332,3 mlrd kuna.

U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%). Na mjesečnoj razini prirast duga rezultat je rasta inozemne komponente duga koja se u tom mjesecu povećala za 5,0 mlrd kuna (ili 4,8%) dok se unutarnji dug istovremeno smanjio za 2,4 mlrd kuna (+1,1%). S druge strane, porast na godišnjoj razini najvećim dijelom se odnosi na rast unutarnjeg duga koji se do kraja siječnja 2021. u odnosu na kraj siječnja prethodne godine povećao za 25,2 mlrd kuna (+12,9%).

U ovoj godini očekujemo kako bi se omjer duga opće države i BDP-a trebao vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na istim ili čak blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine oko 87,5%.

Nakon toga, u narednim godina očekujemo daljnji pad relativnog pokazatelja javnog duga uz blago ubrzavanje dinamike pada. Manjak proračuna opće države trebao bi se suziti na oko 4,2% BDP-a uz daljnje poboljšanje te vraćanje na razine unutar Maastrichških kriterija tijekom 2022. godine.

I u Vladinim projekcijama objavljenim u Programu konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2022.- 2024. unutar fiskalnih projekcija (koje su ujedno i uvod u najavljeni rebalans proračuna u lipnju) Vlada predviđa dinamiku pada javnog duga u odnosu na BDP u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarske aktivnosti, pa će u 2024., odnosno na kraju projekcijskog razdoblju prema sadašnjim očekivanjima omjer javnog duga i BDP-a pasti na 76,8%.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
OČEKIVANJA
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
BERLIN - Krizna kupovina obveznica u eurozoni trebala bi uskoro završiti, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann, procijenivši da bi se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) trebala normalizirati u 2022. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE