GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug 73,2% BDP-a, ove godine raste na iznad 80%

Javni dug 73,2% BDP-a, ove godine raste na iznad 80%
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 09:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni javni dug (iskazan prema metodologiji ESA 2010) krajem prošle godine iznosio je 293 mlrd. kuna što je za 6,9 mlrd. kuna ili 2,4% više u odnosu na kraj 2018.

U relativnom izrazu podaci za prosinac prošle godine potvrđuju nastavak pada udjela ukupnog javnog duga u BDP-u i petu godinu za redom (za 1,6 postotnih bodova u odnosu na kraj 2018.). Tako se u relativnom izrazu javni dug opće države krajem prosinca spustio na 73,2% BDP-a.

Čimbenici koji su išli u prilog relativnom smanjenju javnog duga u prošloj godini bili su nastavak povoljnih fiskalnih kretanja (što je u konačnici polučilo manjim potrebama države za zaduživanjem), okruženje visoke razine likvidnosti i nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa što je poboljšalo uvjete zaduživanja na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu te doprinijelo smanjenju kamatnih stopa čime su smanjeni izdaci za kamate te je poboljšana i ročna struktura duga. Pad udjela javnog duga u BDP-u posljedica je solidnog gospodarskog rasta u 2019. od realnih 2,9%.

Promatrajući prema valutnoj strukturi, krajem 2019. godine vanjska komponenta javnog duga (95,8 mlrd. kuna) zabilježila je smanjenje na godišnjoj razini za 8 mlrd. kuna odnosno 8,6% dok je unutarnja komponenta javnog duga uz rast na godišnjoj razini za 8,7% krajem prosinca 2019. bila je na razini od 197,2 mlrd. kuna čineći udio od 67,3% u ukupnom javnom dugu.

Obzirom na novonastalu situaciju vezanu na pandemiju korona virusa koja je prouzročila zastoj na globalnoj razini nepovoljna ekonomska kretanja neće zaobići ni Hrvatsku. Mjere Vlade usmerene na ublažavanje posljedica zaustavljanja/usporavanja ekonomske aktivnosti uvedenih kako bi se kontroliralo širenje zaraze iziskuju značajno povećanje rashodne strane proračuna.

Potrebe za zatvaranjem proračunskog manjka država će dijelom namiriti novim zaduživanjima na financijskim tržištima bilo putem kreditnih linija bilo na tržištima kapitala. Navedeno će se, uz pad gospodarske aktivnosti, nepovoljno odraziti na kretanje duga opće države u nominalnom i relativnom izrazu. Uz pad gospodarstva u 2020. godini očekujemo i povrat udjela duga opće države u BDP-u na razine i iznad 80%, zadnji put zabilježene 2016. godine. I slabljenje kune u odnosu na euro dodatan je čimbenik koji će pridonijeti povećanju omjera javnog duga u BDP-u

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, vanjski dug, hrvatsko zaduživanje
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE