GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javna opomena profesoru Đuričinu zbog doktorata Siniše Malog

Javna opomena profesoru Đuričinu zbog doktorata Siniše Malog
OPOMENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 12:05
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Ekonomski fakultet izrekao je javnu opomenu profesoru Draganu Đuričinu kao članu Komisije za odbranu doktorata koja je sačinila i Izveštaj o odbranjenoj disertaciji Siniše Malog.

U odluci koju je potpisao dekan Ekonomskog fakulteta navodi se da je profesor Đuričin i nakon iznetih javnih sumnji da je doktorat Siniše Malog plagijat umesto da izvrši proveru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu verodostojni i - potpisao izveštaj. Time je, prema mišljenju Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, povredio dva člana Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

Kako piše Insajder, dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić potvrdio je da je odluka doneta i da je konačna, jer se ni jedna od strana nije žalila.

“Na sednici Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta ta odluka je doneta i javno saopštena, kako to predviđa odgovarajući pravilnik”, naveo je profesor Boričić u odgovoru na pitanja Insajdera.

Zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja Univerzitetu je uputila grupa profesora Beogradskog univerziteta. O tome da li su ili ne profesori prekršili Kodeks odlučuje Etička komisija fakulteta.

Dekan Ekonomskog fakuleta smatra da ovakvi postupci mogu smanjiti plagiranje i neakademsko ponašanje.

“U svakom slučaju smatram da vođenje postupaka vezanih za plagijarizam i javno izricanje mera koje osuđuju takve pojave doprinosi smanjenju slučajeva neakademskog ponašanja članova akademske zajednice”, objašnjava dekan Ekonomskog fakulteta.

U odluci u koju je Insajder imao uvid navodi se da se javna opomena ne odnosi na samu odbranu doktorata, jer tada, prema mišljenju Etičke komisije, Dragan Đuričin kao član Komisije nije nužno morao da zna da su delovi doktorata Siniše Malog plagijat, budući da još nisu bili dostupni softveri kojima bi se to proverilo.

Profesor Dragan Đuričin je, naime, Kodeks prekršio kada je 2014. sa drugim članovima komisije potpisao Izveštaj o odbranjenoj doktorskoj disertaciji. Dva od tri člana Etičke komisija Ekonomskog fakulteta smatraju da on tada nije postupio savesno stoga što je „ignorisao značaj pitanja plagijata”.

Pre toga su već u medijima bile objavljene sumnje u originalnost rada Siniše Malog i Rektorat Beogradskog univerziteta je tražio od Fakulteta organizacionih nauka da se o tim sumnjama izjasni.

“Profesor dr Dragan Đuričin, umesto da se izjasni o eksplicitnom pitanju o originalnosti doktorske disertacije Siniše Malog, zajedno s drugim članovima Komisije, zadržao se na oceni da postoji originalni naučni doprinos i da ’suštinski deo navoda u medijima nije verodostojan’. Profesor dr Drgan Đuričin je bio dužan da, povodom iznetih sumnji o originalnosti doktorske disertacije Siniše Malog i javno dostupnih dokaza, pre potpisivanja Izveštaja, naknadno izvrši proveru doktorske disertacije”, utvrdila je većinom glasova Etička komisija Ekonomskog fakulteta.

Za izricanje javne opomene glasala su dva od tri člana Etičke komisije Fakulteta koji imali u vidu težinu povreda Kodeksa profesiolane etike, ali i štetu nanetu ugledu Fakulteta i Univeziteta. U predlogu su naveli da je ta mera najadekvatnija kako bi se bi se ubuduće izbegle takve i slične povrede Kodeksa.

“Time se skreće pažnja da se odgovornost članova Komisije za ocenu i odbranu doktorskih disertacija nastavlja i nakon same odbrane”, navodi se u odluci.

Profesor Đuričin je, prema ovoj odluci, povredio član 17. Kodeksa koji navodi da je nastavnik dužan da savesno proveri svaki pisani rad studenta i da obrati posebnu pažnju na to da li taj rad sadrži neki od oblika neakademskog ponašanja, među kojima je i plagijat. Etička komisija smatra i da je povredio član 6. Kodeksa u kome se navodi da su članovi univerzitetske zajednice dužni da čuvaju integritet Univerziteta i rade savesno.

Fakultet, odnosno Univerzitet u slučaju povrede Kodeksa profesionalne etike može doneti jednu od tri mere u zavisnosti od težine povrede – opomenu, javnu opomenu i javnu osudu. Javna opomena se čita na Nastavno-naučnom veću.

Profesor Dragan Đuričin javio se na telefon, ali je nakon predstavljanja novinarke Insajdera i navođenja teme o kojoj bi želela da razgovara, samo rekao: “Ja vas ne poznajem, doviđenja”.

Tagovi: Siniša Mali, doktorat Siniše Malog, Branislav Boričić, Dragan Đuričin
PROČITAJ I OVO
Plenković: Fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države
PREMIJER
Plenković: Fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio da je izgradnja Pelješkog mosta fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države koje će služiti generacijama.
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE