GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanska vlada blago snizila procjenu rasta na kraju 2020.

Japanska vlada blago snizila procjenu rasta na kraju 2020.
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 14:27
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japansko gospodarstvo naglo je usporilo na kraju 2020. godine, zakočeno slabijom potrošnjom kućanstava zbog pooštrenih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, izvijestila je vlada u utorak, blago snizivši procjene rasta.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca BDP je porastao 2,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je poskočio 5,3 posto. Vlada je time snizila procjenu za 0,2 postotna boda.

Na godišnjoj razini aktivnost je smanjena 1,4 posto, potvrdio je Tokio važeću procjenu. U prethodnom tromjesečju potonula je 5,8 posto.

Anualizirana stopa rasta, koju koriste samo Japan, SAD i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju raslo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u četvrtom tromjesečju 11,7 posto i snižena je za jedan postotni bod.

U trećem tromjesečju anualizirana stopa rasta iznosila je 22,8 posto, pokazuje vladino izvješće.

U cijeloj prošloj godini treće gospodarstvo svijeta palo je prvi puta u 11 godina, i to za 4,8 posto, ističu u vladi, ukazujući na posljedice pandemije koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost. U 2019. BDP je gotovo stagnirao.

U posljednja tri mjeseca osobna potrošnja naglo je usporila, uz stopu rasta od samo 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 5,1 posto.

Potrošnja kompanija poskočila je 4,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjila 2,4 posto.

Izvoz je snažno ubrzao, poskočivši 11,1 posto, zahvaljujući Kini, najvećem trgovinskom partneru. U trećem tromjesečju uvećan je 7,4 posto, pokazuje vladino izvješće.

Tagovi: japanska ekonomija, japanski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE