GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan izašao iz recesije

Japan izašao iz recesije
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japansko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna 21,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, priopćila je vlada u ponedjeljak, objavivši izlazak iz 12-mjesečne recesije.

Gospodarstvo se snažno oporavilo budući da su se poslovne aktivnosti ponovno pokrenule unatoč pandemiji Covid-19 i jednomjesečnom izvanrednom stanju.

U razdoblju od travnja do lipnja aktivnosti su potonule rekordnih 28,8 posto.

Osobna potrošnja poskočila je u razdoblju od srpnja do rujna 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonula 8,1 posto, navodi se u vladinom priopćenju.

Loša je vijest pad ulaganja kompanija, za 3,4 posto, drugo tromjesečje zaredom. Izvoz je porastao sedam posto, nakon 17,4-postotnog potonuća u prethodnom tromjesečju. Uvoz se pak smanjio 9,8 posto. U razdoblju od travnja do lipnja porastao je 2,2 posto.

Gospodarstvo je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u listopadu prošle godine, s osam na 10 posto.

Ciklus postupnog podizanja PDV-a počeo je u travnju 2014., kada je vlada tadašnjeg premijera Shinza Abea prvi puta u 17 godina povisila stopu s pet na osam posto.

Abe je u rujnu podnio ostavku zbog zdravstvenih problema a za njegova mandata zamah gospodarstva kočili su stagnacija plaća i slabo potrošačko raspoloženje.

Potrošnja kućanstava pala je tako u rujnu dvanaesti mjesec zaredom, za 10,2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, iako je vlada svakom stanovniku u isplatila 100 tisuća jena (956 dolara) kako bi poduprla oživljavanje gospodarstva u pandemiji.

Japan je zasada uspio izbjeći eksplozivno širenje zaraze kakvo bilježe Europa i SAD. Zabilježili su ukupno 119 tisuća slučajeva zaraze i oko 1900 smrtnih slučajeva povezanih sa covidom 19.

Tagovi: Japan, recesija, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE