GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Nekoć smo sanjali Švicarsku, ali smo se probudili

Janša: Nekoć smo sanjali Švicarsku, ali smo se probudili
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 20:28
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša prisjetio se u srijedu stare parole o Sloveniji kao potencijalnoj "balkanskoj" Švicarskoj, iz vremena kasnih 80-ih prošlog stoljeća, priznajući da je njegova država još daleko od modela švicarske ekonomije i njenog blagostanja.

Pozdravljajući Guyja Parmelina, predsjednika Švicarske, ujedno i njenog ministra za gospodarstvo, naobrazbu i istraživanje, Janša se zahvalio za švicarske investicije, rekavši da su dosegnule tri milijarde eura, osobito u farmaceutici, a nostalgično se prisjetio i želje Slovenaca da nakon stjecanja samostalnosti žive kao Švicarci.

"Ove godine slavimo jubilej državnosti, 30 godina nakon što je 90 posto stanovnika glasovalo za nezavisnost. Tada je popularna uzrečica bila da želimo živjeti kao u Švicarskoj, krenuti u bolju budućnost od tadašnje sadašnjosti", prisjetio se starih vremena slovenski premijer, pozdravljajući visoko izaslanstvo iz Švicarske, dodavši da se ti "snovi" o Švicarskoj u Sloveniji nisu ostvarili.

"Još nismo ostvarili taj san, ali se radujemo suradnji naših država i znamo kakvi su naši ciljevi", rekao je Janša, dodavši kako se Slovenci dive Švicarskoj kao "stabilnoj staroj demokraciji".

Demokracija u Švicarskoj djeluje kao dokaz da se demokratske procese može voditi tako da to koristi napretku i stabilnosti, te sigurnosti ljudi i njihova osjećaja da sudjeluju u odlukama i kreiraju svoju budućnost, rekao je Janša.

Parmelin je jedan od više stranih dužnosnika koji su ili će ovih tjedana posjetiti Sloveniju, pred njeno preuzimanje rotacijskog predsjedništva Vijećem EU-a u drugoj polovici godine i pred njen državni praznik, Dan državnosti 25. lipnja kojim se obilježava 30. obljetnica samostalnosti.
Slovenskog premijera lijeva oporba optužuje da u politički sustav uvodi populizam i autokratske modele s istoka Europe, a udaljava se od liberalno-demokratskog modela zapadne Europe, dok Janša oporbenjake naziva ekstremistima koji "izvozom" takvih optužbi u međunarodni prostor žele srušiti vladu i destabilizirati državu.

Predsjednik Borut Pahor pak miri vladu i opoziciju, za sada neuspješno traži smirivanje žestoke retorike i političku suradnju, ali smatra da u Sloveniji nema "političke krize" jer sve institucije u zemlji funkcioniraju.

Osim zelenih pašnjaka, glacijalnih jezera i alpskih vrhova Sloveniju i Švicarsku povezivalo se i po čestim referendumima, no taj je prostor narodnog odlučivanja o važnim temama u Sloveniji prije nekoliko godina sužen. Tako se više ne mogu raspisivati referendumi na kojima bi se građane pitalo jesu li ili ne za rješenja koja su zapisana u ustavu kao zajamčena ljudska prava ili o zakonima koji se odnose na državne financije i proračun, a da bi referendumski ishod bio valjan mora mu pristupiti najmanje 40 posto registriranih birača.
Doduše, predsjednik slovenskog parlamenta Igor Zorčič, donedavna Janšin koalicijski partner, a sada jedan od njegovih kritičara, tvrdi da institut referenduma treba reformirati i omogućiti glasanje na daljinu, sada u eri digitalizacije, kad je to uz autorizaciju potpisa mnogo lakše izvesti.
Prvi sljedeći referendum, ali po starom modelu, održat će se u Sloveniji u nedjelju 11. srpnja, a tiče se novog zakona o vodama koji je kroz parlament progurala Janšina vladajuća većina.
Oporba je pozvala birače da glasuju protiv zakona jer smatra da neke njegove odredbe potencijalno ugrožavaju rijeke, jezera i morsku obalu jer bi se dopustila gradnja manje infrastrukture na područjima koje su javno dobro ili osiguravaju čistu pitku vodu.
Oporba, nakon neuspjelih pokušaja izglasavanja nepovjerenja vladi u parlamentu, te poziva Janši da podnese ostavku putem javnih prosvjeda, sada i "referendum o čistoj vodi" nastoji pretvoriti u izjašnjavanje protiv vlade, odnosno demonstraciju protiv Janše i njegova stila vladanja.

Tagovi: Janez Janša, Švucarska
PROČITAJ I OVO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE