GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jamie Dimon ima crne recesijske prognoze

Jamie Dimon ima crne recesijske prognoze
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2022 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon rekao je da bi Sjedinjene Države i globalno gospodarstvo mogli ući u recesiju do sredine sljedeće godine, izvijestio je u ponedjeljak CNBC.

Nevjerojatna inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, ruska invazija na Ukrajinu i nepoznati učinci politike kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi među pokazateljima su potencijalne recesije, rekao je u intervjuu kanalu poslovnih vijesti.

"Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari za koje mislim da će gurnuti SAD i svijet - mislim, Europa je već u recesiji - i vjerojatno će gurnuti SAD u neku vrstu recesije za šest do devet mjeseci “, rekao je Dimon.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada će velike američke banke od petka objaviti svoje zarade za treće tromjesečje. U dosadašnjem tijeku godine, referentni indeks S&P 500 izgubio je oko 24%, pri čemu sva tri glavna američka indeksa trguju na području medvjeđeg tržišta.

Dimon je rekao da bi S&P 500 mogao pasti za dodatnih 20% u odnosu na trenutne razine, pri čemu će sljedeći pad od 20% vjerojatno "biti mnogo bolniji od prvog", prema izvješću CNBC-a.

Ranije ove godine, Dimon je zatražio od ulagača da se pripreme za ekonomski "uragan", s JPMorganom, najvećom investicijskom bankom u SAD-u, koja je obustavila otkup dionica u srpnju nakon što je iznevjerila kvartalna očekivanja Wall Streeta.

U lipnju je Goldman Sachs predvidio 30% šanse da će američko gospodarstvo upasti u recesiju tijekom sljedeće godine, dok su ekonomisti Morgan Stanleyja izglede za recesiju u sljedećih 12 mjeseci postavili na oko 35%.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva također su u ponedjeljak upozorili na sve veći rizik od globalne recesije i rekli da inflacija ostaje problem nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tagovi: Jamie Dimon, recesija, američka ekonomija, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE