GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvršna direktorica MMF-a očekuje da će SAD izbjeći recesiju

Izvršna direktorica MMF-a očekuje da će SAD izbjeći recesiju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je u četvrtak da je sve više dokaza da će SAD izbjeći recesiju ove godine te da će postići "lagano prizemljenje" svog gospodarstva.

Georgieva je kazala novinarima da američko tržište rada ostaje otporno, a potražnja potrošača snažna unatoč podizanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Rekla je i da dolazi do zdravog pomaka s prekomjerne kupnje robe koja je poticala rast cijena, natrag prema potražnji za uslugama, a u gospodarstvu je bilo više diverzificiranih izvora rasta.

"To daje neke argumente za očekivanje da će SAD izbjeći pad u recesiju. Ustvari, rekla bih da čak i ako bude u tehničkoj recesiji, ona će biti vrlo blaga", istaknula je Georgieva na svom prvom brifingu s novinarima u 2023. godini.

Napomenula je da su najave recesije obično predmet intenzivne rasprave te istaknula da ona naginje scenariju "mekog prizemljenja" za SAD-u.

MMF je u listopadu prognozirao rast američkog BDP-a u 2023. od jedan posto, a svoju će projekciju ažurirati ovog mjeseca. Svjetska banka je u utorak prognozirala rast SAD-a od 0,5 posto u ovoj godini.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE