GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u sedam mjeseci pao 7,7 posto, a uvoz 11,9 posto

Izvoz u sedam mjeseci pao 7,7 posto, a uvoz 11,9 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 61,5 milijardi kuna, što je 7,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 11,9 posto, na 98,3 milijarde kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Pandemija koronavirusa izravno je utjecala na međunarodnu trgovinu robom, čije su posljedice uz ostalo vidljive i na vanjskotrgovinskoj razmjeni pri čemu Hrvatska posljednjih nekoliko mjeseci bilježi brži pad robnog uvoza od izvoza.

To je utjecalo i na smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, koji je u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 18,2 posto, na 36,8 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 62,6 posto, dok je u isto vrijeme lani bila na 59,7 posto.

U zemlje članice EU-a u prvih sedam mjeseci je izvezeno roba vrijednih nešto manje od 43 milijarde kuna, 4,9 posto manje nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice pao je za 13,5 posto, na 18,6 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih sedam mjeseci je iz članica EU-a pala za 12,5 posto, na 78,8 milijardi kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 9,5 posto, na 19,5 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 8,2 milijardi eura, što je na godišnjoj razini pad za devet posto, dok je uvoz pao za 13,2 posto, na nešto više od 13 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,9 milijardi eura.

U zemlje članice EU-a u prvih sedam mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 5,7 milijardi eura, odnosno 6,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za 14,8 posto, na 2,5 milijardi eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 13,8 posto, na 10,5 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pala za 10,8 posto, na 2,6 milijardi eura.

Izvoz u prvih šest mjeseci pao 5,9 posto, uvoz 11,3 posto

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih šest mjeseci koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 5,9 posto, na 51,6 milijardi kuna, dok je uvoz pao za 11,3 posto, na 83,5 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 51,4 milijarde kuna ili 6,1 posto posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz smanjen 11,8 posto, na 83 milijarde kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca iznosio 31,9 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 61,7 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prvih šest mjeseci pao sedam posto, na 6,9 milijardi eura, dok je uvoz pao 12,3 posto, na 11,2 milijarde eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,2 milijarde eura.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz, uvoz, robna razmjena, izvoz strojeva, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE