GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u prvih pet mjeseci porastao 7,4 posto, uvoz 9,8 posto

Izvoz u prvih pet mjeseci porastao 7,4 posto, uvoz 9,8 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 45,8 milijardi kuna, što je 7,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz dosegnuo 78,7 milijardi kuna ili 9,8 posto više, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Vanjskotrgovinski deficit u prvih pet mjeseci tako je iznosio 32,9 milijardi kuna i bio je za gotovo četiri milijarde kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Posljedično, pokrivenost uvoza izvozom pala je s 59,5 posto iz prvih pet mjeseci lani, na 58,2 posto u istom razdoblju ove godine.

U države članice EU-a u prvih pet mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 30,9 milijardi kuna, odnosno pet posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Izvoz u nečlanice EU-a je porastao za 12,9 posto, na 14,8 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iz članica EU-a porasla je za 12,7 posto, na 63,9 milijardi kuna. No, istodobno je uvoz u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za jedan posto, na 14,7 milijardi kuna.
Izražen u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih pet mjeseci ove godine iznosio 6,2 milijarde eura, što je 7,8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 10,2 posto, na 10,6 milijardi eura.

Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 4,4 milijarde eura, dok je u prvih pet mjeseci lani iznosio 3,9 milijardi eura.
U zemlje članice EU-a izvezeno je robe u vrijednosti 4,2 milijarde eura, odnosno 5,3 posto više nego u prvih pet lanjskih mjeseci, a u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 13,3 posto, na dvije milijarde eura.
Vrijednost uvezene robe u iz članica EU-a porasla je za 13 posto, na 8,6 milijardi eura, dok je uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 0,6 posto, na 1,98 milijardi eura.

Rast izvoza u prva četiri mjeseca 8,2 posto, uvoza 9,5 posto

DZS je danas objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva četiri mjeseca, koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 8,2 posto, na 36 milijardi kuna, dok je uvoz porastao snažnije, za 9,5 posto, na 61,8 milijardi kuna.
Time je DZS naviše korigirao svoje prve podatke, koji su pokazivali da je izvoz u prva četiri mjeseca u odnosu na isto razdoblje povećan za 7,7, a uvoz za 8,7 posto.

Vanjskotrgovinski deficit je u prva četiri mjeseca iznosio 25,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 58,3 posto.
Izražen u eurima, izvoz je u prva četiri mjeseca prema istom lanjskom razdoblju porastao za 8,7 posto, na 4,8 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 10 posto, na 8,3 milijarde eura, što daje vanjskotrgovinski deficit od 3,47 milijardi eura.

Podaci DZS-a o robnoj razmjeni prema djelatnostima pokazuju da je prerađivačka industrija, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udio, izvezla roba u vrijednosti 4,38 milijardi eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast za 8,6 posto.

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatskoj ostaju Italija, Njemačka i Slovenija. U Italiju je u prva četiri mjeseca izvezeno robe za više od 703,6 milijuna eura ili 10,4 posto više, dok je izvoz u Njemačku porastao za 12,1 posto, na 697 milijuna eura. Iz Italije je, pak, uvezeno robe za 1,23 milijarde eura ili 14,2 posto više, a iz Njemačke za 1,29 milijardi eura ili 19,3 posto više.

Robna razmjena sa Slovenijom iznosila je 505,2 milijuna eura, pri čemu je izvoz iznosio 544,2, a uvoz 956 milijuna eura.
U zemlje CEFTA-e izvoz je porastao za 22,1 posto, na 865 milijuna eura, a uvoz za 4,8 posto, na 466 milijuna eura.

Tagovi: hrvatski izvoz, robna razmjena, hrvatski uvoz
PROČITAJ I OVO
Prosečna decembarska neto plata 59.772 dinara, realno veća 12%
PLATE
Prosečna decembarska neto plata 59.772 dinara, realno veća 12%
BEOGRAD – Prosečna neto plata u Srbiji za decembar 2019. godine iznosila je 59.772 dinara, i u odnosu na isti mesec prethodne godine porasla je za 14,1 odsto nominalno, odnosno za 12 procenata realno, objavio je Republički zavod za statistiku.
Zbog koronavirusa pad narudžbi u hrvatskoj industriji
POSLJEDICE
Zbog koronavirusa pad narudžbi u hrvatskoj industriji
ZAGREB - Eskalacija epidemije koronavirusa u svijetu počinje uzimati danak i u hrvatskom gospodarstvu.
ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici
SKUPOVI
ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici

FRANKFURT - Europska središnja banka odlučila je organizirati niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.

Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa
PRORAČUN
Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa
WASHINGTON - Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.
Goldman Sachs spustio prognoze rasta američke ekonomije
SNIŽENE PROGNOZE
Goldman Sachs spustio prognoze rasta američke ekonomije
NEW YORK - Goldman Sachs smanjio je prognoze za rast SAD-a za prvo tromjesečje, budući da je domaće gospodarstvo na udaru posljedica izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE