GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u prva dva mjeseca porastao 5,1 posto, uvoz 4 posto

Izvoz u prva dva mjeseca porastao 5,1 posto, uvoz 4 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 18,1 milijardu kuna, što je za 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz rastao za 4 posto, na 29,7 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit tako je u prva dva mjeseca iznosio 11,6 milijardi kuna, odnosno bio je za 264,3 milijuna kuna veći nego u prva dva mjeseca 2019. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom istovremeno je porasla sa 60,4 na 61 posto.

U zemlje članice EU-a u prva dva mjeseca je izvezeno roba vrijednih 12,2 milijarde kuna, odnosno 2,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice EU-a je porastao za 11,6 posto, na 5,9 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prva dva mjeseca je iz članica EU-a porasla za 2,8 posto, na 24,1 milijardu kuna. Porasla je i vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a, i to za 9,4 posto, na 5,5 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 2,4 milijarde eura, što je na godišnjoj razini porast za 4,7 posto, dok je uvoz porastao za 3,6 posto, na gotovo 4 milijarde eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio oko 1,56 milijardi eura, dok je u prva dva mjeseca lani iznosio 1,52 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a u prva dva mjeseca je izvezeno robe u vrijednosti višoj od 1,6 milijardi eura, odnosno 1,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 11,1 posto, na 790,6 milijuna eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla je za 2,5 posto, na 3,2 milijarde eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a porasla za 9 posto, na 741,9 milijuna eura.

Izvoz u siječnju porastao 3,2 posto, a uvoz 2,1 posto

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za siječanj koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 3,2 posto, na 8,6 milijardi kuna, dok je uvoz porastao za 2,1 posto, na 14,1 milijardu kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u siječnju iznosila 8,3 milijarde kuna, što je 0,4 posto više nego u istom mjesecu lani, dok je uvoz iznosio 14 milijardi kuna ili 1,3 posto više.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u siječnju iznosio 5,6 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 60,6 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u siječnju porastao 2,7 posto, na 1,15 milijardi eura, dok je uvoz porastao 1,6 posto, na 1,9 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 748,3 milijuna eura.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da je izvoz tvrtki iz djelatnosti prerađivačke industrije, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udio od 84,2 posto, u siječnju pao za 2 posto, na 968,6 milijuna eura.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske ostaju Italija i Njemačka.

U Italiju je u siječnju izvezeno robe u vrijednosti 154 milijuna eura ili 11,6 posto manje nego u prvom mjesecu prošle godine, dok je istodobno uvoz iz te zemlje porastao za 6,7 posto, na 269,4 milijuna eura.

U robnoj razmjeni s Njemačkom se, pak, bilježi pad i izvoza i uvoza, izvoz je smanjen za 6,6 posto, na 151,4 milijuna eura, dok je uvoz iz te zemlje pao za 8,6 posto, na 270,4 milijuna eura.

U prvom mjesecu ove godine bilježi se i pad izvoza u zemlje CEFTA-e, i to za 5,6 posto, na 178,6 milijuna eura, pri čemu je izvoz u Bosnu i Hercegovinu pao za 9,4 posto, na 97,4 milijuna eura, a u Srbiju za 8,8 posto, na 45,96 milijuna eura.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, robna razmjena, Italija, Njemačka, Srbija
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
PORUKE
Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
PROCJENE
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
WASHINGTON - Većina država Zapadnog Balkana u ovoj godini će zabilježiti značajan manjak javnih prihoda, koji bi u Crnoj Gori mogli pasti skoro osam odsto u odnosu na prošlu, ocijenjeno je iz Svjetske banke.
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
ZAGREB - Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE