GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u jedanaest mjeseci pao 2,3 posto, a uvoz 9,2 posto

Izvoz u jedanaest mjeseci pao 2,3 posto, a uvoz 9,2 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 12:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih jedanaest mjeseci prošle godine iznosila je 101,6 milijardi kuna, što je 2,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019., dok je uvoz pao za 9,2 posto, na 156,2 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2019. smanjen za 19,7 posto, na 54,6 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom je prema prvim podacima od siječnja do studenog iznosila 65,1 posto.

U zemlje članice EU-a u prvih jedanaest mjeseci lani je izvezeno roba vrijednih 70,95 milijardi kuna ili 0,2 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije. Izvoz u zemlje nečlanice pao je za 6,8 posto, na 30,65 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih jedanaest mjeseci je iz članica EU-a pala za 8,9 posto, na 125,67 milijardi kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz drugih zemalja pala za 10,2 posto, na 30,5 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih jedanaest mjeseci prošle godine je iznosio 13,5 milijardi eura, što je na godišnjoj razini pad za 3,8 posto, dok je uvoz pao za 10,6 posto, na 20,75 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 7,25 milijardi eura.

U zemlje članice EU-a u prvih jedanaest lanjskih mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 9,4 milijarde eura, odnosno 1,6 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za 8,3 posto, na 4,1 milijardu eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prvih jedanaest mjeseci prošle u odnosu na isto razdoblje godine prije pala je za 10,3 posto, na 16,7 milijardi eura, a vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pala za 11,6 posto, na 4,1 milijardu eura.

Izvoz u prvih deset mjeseci pao 4,5 posto, uvoz 9,7 posto

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih deset prošlogodišnjih mjeseci koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, pao 3,2 posto, na 91,15 milijardi kuna, dok je uvoz pao za 9,3 posto, na 142,1 milijardu kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za prvih deset mjeseci lani iznosila 90,9 milijardi kuna, što je 3,4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao za 9,6 posto, na 141,5 milijardi kuna.

Po drugim je podacima vanjskotrgovinski deficit u prvih deset mjeseca iznosio 50,9 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 64,2 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prvih deset mjeseci pao 4,6 posto, na 12,1 milijardu eura, a uvoz je pao 10,6 posto, na 18,9 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 6,8 milijardi eura.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz, uvoz, robna razmjena, izvoz strojeva, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
POZIV
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa "prilično nesiguran".
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj osjetno se pogoršala u siječnju pod utjecajem novih strogih ograničenja kojima vlada pokušava suzbiti drugi val epidemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak izvješće instituta Ifo.
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
WEF
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
DAVOS - Svjetski gospodarski forum počinje u ponedjeljak virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jingpinga, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast.
Kina preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija
PROMJENE
Kina preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija
PEKING - Kina je prošle godine preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija (FDI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE