GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IT sektor i građevina predvodnici pozitivnih trendova na tržištu rada

IT sektor i građevina predvodnici pozitivnih trendova na tržištu rada
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 09:35
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem ožujka na Zavodu je bilo registrirano 125.604 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču broj nezaposlenih niži je za 4.849 osoba ili 3,7%.

Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u ožujku iznosio 13.181 osoba, što je povećanje za 8,1% ili 993 osobe u odnosu na mjesec ranije, dok je iz evidencije nezaposlenih izašlo 18.030 osoba, čime je zabilježen mjesečni rast od 41,7% ili 5.302 osobe.

Trend smanjenja broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini, koji datira od travnja 2021. godine, nastavljen je i u prvom tromjesečju 2022. Naime, u ožujku je zabilježeno 29.984 nezaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu 2021. što predstavlja smanjenje za 19,3%. Prema tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnje smanjenje za 41 osobe (-0,3%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini niži za 270 osoba odnosno 12,4%.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom ožujka ušli u evidenciju, njih 11.449 osoba (86,9%) imalo je prethodno radno iskustvo, a najviše u djelatnostima Trgovina na veliko i malo (1.658 ili 14,5%), Prerađivačka industrija (1.649 ili 14,4%), Pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (1.439 ili 12,6%), Građevinarstvo (945 ili 8,3%) te ostale uslužne djelatnosti (880 ili 7,7%).

Od ukupnog broja izišlih iz evidencije zaposlenje je pronašla 13.582 osobe, 12.756 osoba na temelju radnoga i 826 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti (ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, prijava na poljoprivredno osiguranje, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.). Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (2.823 ili 22,1%), prerađivačkoj industriji (1.914 ili 15,0%), trgovini na veliko i malo (1.763 ili 13,8 %), obrazovanju (1.043 ili 8,2%) te građevinarstvu (967 ili 7,6%).

Iako sporijom dinamikom u odnosu na ranija očekivanja zbog recentnih geopolitičkih događanja, očekivane solidne stope nastavka gospodarskog oporavka u ovoj godini podržavat će i pozitivna kretanja na tržištu rada. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih/osiguranika koji karakterizira izražen rast broja osiguranika posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, ICT i Građevinarstvo će ostati predvodnik pozitivnih kretanja. To će se svakako pozitivo odraziti i na statistiku nezaposlenih osoba.

Tagovi: IT sektor, građevina, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE