GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IT sektor i građevina predvodnici pozitivnih trendova na tržištu rada

IT sektor i građevina predvodnici pozitivnih trendova na tržištu rada
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 09:35
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem ožujka na Zavodu je bilo registrirano 125.604 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču broj nezaposlenih niži je za 4.849 osoba ili 3,7%.

Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u ožujku iznosio 13.181 osoba, što je povećanje za 8,1% ili 993 osobe u odnosu na mjesec ranije, dok je iz evidencije nezaposlenih izašlo 18.030 osoba, čime je zabilježen mjesečni rast od 41,7% ili 5.302 osobe.

Trend smanjenja broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini, koji datira od travnja 2021. godine, nastavljen je i u prvom tromjesečju 2022. Naime, u ožujku je zabilježeno 29.984 nezaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu 2021. što predstavlja smanjenje za 19,3%. Prema tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnje smanjenje za 41 osobe (-0,3%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini niži za 270 osoba odnosno 12,4%.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom ožujka ušli u evidenciju, njih 11.449 osoba (86,9%) imalo je prethodno radno iskustvo, a najviše u djelatnostima Trgovina na veliko i malo (1.658 ili 14,5%), Prerađivačka industrija (1.649 ili 14,4%), Pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (1.439 ili 12,6%), Građevinarstvo (945 ili 8,3%) te ostale uslužne djelatnosti (880 ili 7,7%).

Od ukupnog broja izišlih iz evidencije zaposlenje je pronašla 13.582 osobe, 12.756 osoba na temelju radnoga i 826 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti (ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, prijava na poljoprivredno osiguranje, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.). Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (2.823 ili 22,1%), prerađivačkoj industriji (1.914 ili 15,0%), trgovini na veliko i malo (1.763 ili 13,8 %), obrazovanju (1.043 ili 8,2%) te građevinarstvu (967 ili 7,6%).

Iako sporijom dinamikom u odnosu na ranija očekivanja zbog recentnih geopolitičkih događanja, očekivane solidne stope nastavka gospodarskog oporavka u ovoj godini podržavat će i pozitivna kretanja na tržištu rada. Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih/osiguranika koji karakterizira izražen rast broja osiguranika posebno u djelatnostima povezanim s turizmom, ICT i Građevinarstvo će ostati predvodnik pozitivnih kretanja. To će se svakako pozitivo odraziti i na statistiku nezaposlenih osoba.

Tagovi: IT sektor, građevina, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE