GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IT sektor generira najveći broj novozaposlenih

IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 10:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.

Izravna je to posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (125.501) uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.714.466). Tako je u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila 7,3% što je 0,1 postotnih bodova niže nego u srpnju, ali i 1,7 pb niže nego u istom mjesecu 2020. Međutim, u odnosu na kolovoz 2019. stopa nezaposlenosti viša je za 0,5 postotnih bodova.

U razdoblju od siječnja do kolovoza prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,5%, u odnosu na 8,0% u istom razdoblju 2019. Rast stope nezaposlenosti odraz je krize uzrokovane pandemijom, ali je negativan utjecaj uvelike ublažen fiskalnim potporama.

Tijekom kolovoza u pravnim osobama bilo je zaposleno 1.360.046 osoba, što predstavlja rast zaposlenosti šesti mjesec za redom (+0,2%). Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u razdoblju od siječnja do kolovoza, ukupan broj zaposlenih viši je za 1,38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Djelatnostima poslovanja nekretninama zabilježen je najsnažniji godišnji pad od 5,4%, dok su najsnažniji rast zaposlenih imale djelatnosti Informacije i komunikacije (8,1%).

Međutim, postupni oporavak gospodarske aktivnosti ima ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i na početku 2021. Stoga u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: zaposlenost, IT sektor, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE