GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje Feda: Prijeti nova recesija u SAD-u

Istraživanje Feda: Prijeti nova recesija u SAD-u
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2018 / 08:56
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizira pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači ureda američke središnje banke u San Franciscu.

Istraživanje se temelji na analizi razlike u prinosima na tromjesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mjesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire.

Nekoliko Fedovih dužnosnika istaknulo je smanjivanje te razlike kao valjani razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsjećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad razine onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vjesnik recesije.

Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Fedova ureda u San Franciscu nadovezuje se na takva mišljenja.

- S obzirom na njezinu dokazanu vrijednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja krivulje prinosa u posljednje vrijeme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije, napisali su Fedovi analitičari Michael Bauer i Thomas Mertens.

Dodaju ipak da »izravnavanje krivulje ne predstavlja znak skorašnje recesije« budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena ali su oni na dugoročne papire još uvijek viši.

U ponedjeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine postotnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca.

To je solidno iznad negativne vrijednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.

Očekuje se da će američka središnja banka nastaviti podizati ključne kamatne stope još bar idućih nekoliko tromjesečja iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi dužnosnici predviđaju da će ih podizati u tri navrata.

Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni ostali, upozoravaju pak da je gomilanje obveznica u bilanci američke središnje banke ali i središnjih banaka ostalih zemalja svijeta nakon globalne financijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost krivulje prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.

Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire veliki portfelji obveznica, podsjećaju.

Mogući je razlog pada i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost krivulje prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije, ističu.

Tagovi: recesija u SAD-u, Federalne rezerve, američka ekonomija, trezorski zapisi, američke obveznice
PROČITAJ I OVO
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
KNJIGE
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
SARAJEVO - Osnovni problem, prepoznaje autor, predstavlja manjak suvereniteta zemalja koje nisu samostalne prilikom odlučivanja, kojim ekonomskim politikama treba pružiti naklonost ukoliko je teže zemlju učiniti socijalno osjetljivijom.
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
REALNO
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
BEOGRAD - U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.
Ulazak u eurozonu podrazumijeva reforme i donosi nestanak valutnog rizika
ERM II
Ulazak u eurozonu podrazumijeva reforme i donosi nestanak valutnog rizika
ZAGREB - Glavne prednosti prelaska na euro su, smatra, nestanak valutnog rizika za korisnike kredita s valutnom klauzulom, kao i transakcijskih troškova vezanih uz konverziju tih valuta u poslovnom i životu građana.
Vučić: Hrvatska više nikad neće biti ispred nas
PORUKE
Vučić: Hrvatska više nikad neće biti ispred nas
BEOGRAD - Srbija će prije kraja sljedeće godine preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i ona nikada više neće biti ispred nas, izjavio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE