GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE

Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.

Instrument SURE će kroz povoljne zajmove pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i izravne troškove financiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Sada je u svim zemljama članicama dovršen postupak odobravanja sporazuma o jamstvima u vrijednosti 25 milijardi eura.

Na temelju tih jamstva Komisija će se zadužiti na financijskim tržištima do iznosa od 100 milijardi eura po najpovoljnijim kamatama i proslijediti ih državama članicama koje trebaju i zatraže tu vrstu potpore.

Komisija je već ranije uputila Vijeću Europske unije prijedlog o dodjeli financijske potpore od 87,3 milijarde eura za 16 zemalja EU-a u okviru instrumenta SURE.

Riječ je o zemljama koje su podnijele službene zahtjeve za zajmove za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica koronakrize.

Hrvatskoj bi, prema prijedlogu EK, trebalo biti odobreno ukupno milijardu eura kredita.

Čim Vijeće odobri te prijedloge, zemlje članice moći će dobiti te zajmove.

Instrument SURE sličan je onome koje su koristile neke članice tijekom financijske krize iz 2008. godine, poput njemačkog programa Kurzarbeit.

Prema tome modelu, država plaća dio radničkih plaća, što je omogućilo tvrtkama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

Tagovi: instrument SURE, Europska komisija, koronavirus, tržište rada, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE