GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE

Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.

Instrument SURE će kroz povoljne zajmove pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i izravne troškove financiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Sada je u svim zemljama članicama dovršen postupak odobravanja sporazuma o jamstvima u vrijednosti 25 milijardi eura.

Na temelju tih jamstva Komisija će se zadužiti na financijskim tržištima do iznosa od 100 milijardi eura po najpovoljnijim kamatama i proslijediti ih državama članicama koje trebaju i zatraže tu vrstu potpore.

Komisija je već ranije uputila Vijeću Europske unije prijedlog o dodjeli financijske potpore od 87,3 milijarde eura za 16 zemalja EU-a u okviru instrumenta SURE.

Riječ je o zemljama koje su podnijele službene zahtjeve za zajmove za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica koronakrize.

Hrvatskoj bi, prema prijedlogu EK, trebalo biti odobreno ukupno milijardu eura kredita.

Čim Vijeće odobri te prijedloge, zemlje članice moći će dobiti te zajmove.

Instrument SURE sličan je onome koje su koristile neke članice tijekom financijske krize iz 2008. godine, poput njemačkog programa Kurzarbeit.

Prema tome modelu, država plaća dio radničkih plaća, što je omogućilo tvrtkama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

Tagovi: instrument SURE, Europska komisija, koronavirus, tržište rada, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
PORUKE
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
FRANKFURT - Europa ne smije odgađati raspodjelu 750 milijardi eura iz fonda za oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom, a trebala bi raspravljati i o stvaranju trajnog fiskalnog alata za blok eurozone, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde za Le Monde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE