GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irski regulator istražuje Facebookovu obradu podataka djece na Instagramu

Irski regulator istražuje Facebookovu obradu podataka djece na Instagramu
DJECA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H

DUBLIN - Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je dvije istrage o Facebooku nakon pritužbi na obradu osobnih podataka djece na Instagramu.

DPC je zaprimio pritužbe građana i utvrdio "potencijalne razloge za zabrinutost" vezano za obradu podataka djece na Instagramu, naveo je u službenoj izjavi za Reuters zamjenik povjerenika za zaštitu podataka Graham Doyle.

Obje istrage pokrenute su prošlog mjeseca, dodao je Doyle.

U Facebooku nisu odmah odgovorili na upit Reutersa u nedjelju da komentiraju tu informaciju.

Prema pisanju Telegrapha, koji je prvi izvijestio o istragama, Instagram je objavljivao e-mail adrese i telefonske brojeve korisnika mlađih od 18 godina.

Irski regulator pokrenuo je istragu na temelju pritužbe američkog znanstvenika za podatke Davida Stiera, dodao je Telegraph.

Prva istraga trebala bi utvrditi ima li Facebook pravnu osnovu za obradu podataka i primjenjuje li na Instagramu odgovarajuće zaštitne mehanizme i/ili ograničenja.

"Istraga će također razmotriti ispunjava li Facebook kao kontrolor podataka obaveze o transparentnosti prilikom isporuke Instagrama djeci", pojasnio je čelnik irskog regulatora.

Druga će se istraga fokusirati na postavke Instagramovih profila i računa kako bi se utvrdilo ispunjava li kompanija zahtjeve regulatora o zaštiti podataka.

U Irskoj su registrirana europska sjedišta niza američkih tehnoloških kompanija, što znači da je DPC glavni regulator za zaštitu podataka u Europskoj uniji, prema europskom režimu "jedinstvenog regulatornog punkta", uspostavljenom Općom regulativom o zaštiti podataka iz 2018.

Prema novim propisima, regulator može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri posto međunarodnog prometa odnosno od 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je iznos veći, podsjeća Reuters.

Tagovi: Facebook, obrada podataka djece, Instagram, Graham Doyle
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE