GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?

Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz / fDI Markets
ANALIZA - Investicijski sporazum između Europske unije i Kine potpisan posljednjih dana 2020. obje su strane pozdravile kao značajan napredak, ali promatrači su zabrinuti zbog njegovog potencijala da osigura uzajamniji gospodarski odnos EU-a i Kine.

Dogovor, službeno nazvan "Sveobuhvatni sporazum o ulaganju" (CAI), postignut je nakon sedam godina i 35 krugova pregovora. Zamijenit će 25 bilateralnih ugovora o ulaganju koje je Kina potpisala s pojedinim zemljama EU.

Europska komisija je u izjavi objavljenoj 30. prosinca rekla da će CAI "biti najambiciozniji sporazum koji je Kina ikad sklopila s trećom zemljom", dodajući da će europskim ulagačima pružiti bolji pristup kineskom potrošačkom tržištu od 1,4 milijarde.

Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura, prema podacima koje je navela Europska komisija.

CAI želi osigurati da se europske tvrtke mogu "natjecati s boljim uvjetima" u Kini. Dvije najveće zemlje domaćina bloka kineskih ulaganja i ugovora, Njemačka i Francuska, progurale su sporazum uz pristanak drugih država članica. Značajni primjeri takvih ulaganja su odluka Geely Auto-a iz 2018. o kupnji udjela od 9 milijardi dolara u njemačkom Daimleru i udjela u iznosu od 3,2 milijarde dolara u francuskom GDF-u Suez.

Što se tiče greenfield ulaganja, europske su tvrtke bile mnogo aktivnije u Kini od svojih kineskih kolega u EU.Podaci nadzornog ulaganja fDi Markets pokazuju da su europske tvrtke najavile više od 4700 greenfield projekata u Kini od 2003. u usporedbi s 1817 takvih projekata kineskih tvrtki u EU.

Međutim, godišnji broj greenfield projekata najavljenih između EU i Kine približava se, jer su kineske tvrtke postale sve aktivnije kao inozemni greenfield investitori. Unatoč tome, tvrtke sa sjedištem u EU svake su godine, otkako se vode evidencije, najavile više projekata u Kini nego obrnuto, navodi fDi Markets.

Unatoč određenom optimizmu u vezi s CAI, kritičari su svoju pozornost usredotočili na pitanja u Kini - poput krađe intelektualnog vlasništva, nedostatka uzajamnog pristupa tržištu, upotrebe prisilnog rada, zlouporabe državnih subvencija i obveznih zajedničkih pothvata - i propituju u kojoj mjeri će dogovor ispraviti bilo koji od ovih prigovora.

Iako sve pojedinosti sporazuma tek trebaju postati javno dostupne, stručnjaci su oprezni da sporazum možda neće pružiti toliko pristupa kineskom tržištu koliko se nadaju europske tvrtke.

Derek Scissors, kineski ekonomski stručnjak i autor u časopisu China Global Investment Tracker, kaže da je sveobuhvatno pitanje to što „Kina pod Xi [Jinpingom] nikada neće dopustiti značajnu konkurenciju s centralno kontroliranim državnim poduzećima ili u novooznačenim„ strateškim “sektorima ".

“Ta se točka u službenim dokumentima detaljno zaobilazi već osam godina. Nijedan sporazum EU to neće promijeniti ", pojasnio je dodajući kako su službeni sažeci sporazuma do sada bili toliko neodređeni da su besmisleni.

Drugi promatrači pozitivnije gledaju na pristup tržištu koji bi CAI mogao pružiti europskim tvrtkama, ali ističu da to dolazi ubrzo nakon novih kineskih propisa o pregledu stranih ulaganja dovedenih 19. prosinca.

"CAI uklanja zapreke za investitore iz EU-a u nekoliko industrija, od financijskih usluga do potpuno novih sektora digitalne ekonomije, poput računalstva u oblaku", rekao je Winston Ma, bivši generalni direktor kineskog suverenog fonda CIC, koji sada služi kao dodatni profesor u NYU.

"Međutim, ovo je uravnoteženo nedavnom kineskom revizijom pravila nacionalne sigurnosti o stranim ulaganjima, posebno za sektore digitalne ekonomije", dodao je.

U geopolitičkom smislu postoji zabrinutost da bi sporazum između EU i Kine mogao potkopati napore budućeg američkog predsjednika Joea Bidena da stvori savez s EU, vršeći kolektivni pritisak na Peking da popravi agresivnu trgovinsku praksu.

Izvještaj koji su danas objavili Europska trgovinska komora u Kini i think tank Mercator Institute for China Studies sa sjedištem u Berlinu otkriva da su europske tvrtke u opasnosti da budu uhvaćene u procjep zbog bilo kakvog daljnjeg razdvajanja SAD-a i Kine.

"Stvarnost koja se brzo razvija složena je i uznemirujuća za europske tvrtke, posebno jer one žele proširiti svoj doprinos i izloženost kineskoj priči o rastu nakon COVID-a", navodi se u izvješću.

Mnogi CAI smatraju pobjedom Kine jer osigurava postojeća prava kineskim tvrtkama u EU i nudi nove mogućnosti u proizvodnji i obnovljivim izvorima energije.

"Kinesko-EU investicijsko partnerstvo može postati vanjska cirkulacija "Kine zbog svoje strategije dvostruke cirkulacije", kaže gospodin Ma.

Kina je u rujnu 2020. predstavila svoju takozvanu strategiju "dvostruke cirkulacije" s ciljem smanjenja ovisnosti o prekomorskim tržištima i tehnologiji.

Strategija "dvojne cirkulacije" predviđa naglasak na "domaći promet", interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno poticanje međunarodnog prometa.

"Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno poticati", naglasio je nedavno kineski predsjednik Xi.

"Smanjit ćemo carine i institucionalne troškove ... i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja", najavio je nedavno kineski predsjednik.

Tagovi: investicijski sporazum EU-Kina, China Investment Corp, Daimler, Geely, Angela Merkel, Njemačka, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
TRŽIŠTE RADA
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
BERLIN - I prije pandemije su migranti lakše gubili posao nego Nijemci jer su i rjeđe imali sigurno mjesto. U mjerama protiv pandemije je to postalo još očitije što je problem i za njihovu integraciju.
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAPOSLENOST
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bio 184.610 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.229 osoba više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
USPORAVANJE
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
PEKING – Rast kineske tvorničke proizvodnje usporio se u travnju, a maloprodaja je premašila očekivanja, dok dužnosnici upozoravaju na nove probleme koji utječu na oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
CIJENE
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
ZAGREB - Povećani pritisak na rast inflacije potvrđuje i najnovija službena statistika: u travnju su potrošačke cijene bile 0,7 posto veće nego u ožujku, a u godinu dana rasle su 2,1 posto, najviše od kolovoza 2018. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE