GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 10:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je realni promet od trgovine na malo uz pozitivnu mjesečnu stopu rasta zabilježio pozitivna kretanja i na godišnjoj razini, po prvi put od ožujka 2020.

Prema ukupnim sezonskim i kalendarskim prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u odnosu na siječanj nominalno je porastao za 4,8%, dok je u realnom izrazu bio viši za 4,4%. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo bio je realno viši za 3,8% (3,0% nominalno).

Promatrano po trgovačkim strukama, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji Trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad zabilježen je kod kategorije Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 13,1%.

Prema kategorijama NKD-a, godišnji rast generiran je rastom u većini kategorija, s najizraženijim rastom u kategoriji Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima (3,7%). Slijede Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (3,5%), Ostale djelatnosti (1,8%) te Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima (0,2%). Kategorija Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), koja je jedina zabilježila negativna godišnja kretanja, u odnosu na prošlogodišnju veljaču zabilježila je pad od 0,3%.

Nastavak oporavka maloprodaje na godišnjoj razini očekujemo i u nadolazećim mjesecima, na što upućuju i podaci o fiskalnim računima za ožujak. Pri tome će navedenom oporavku pridonijeti utjecaj prošlogodišnje izrazito niske baze, kada je, podsjetimo, u ožujku 2020. realni pad u maloprodaji iznosio 7% godišnje, a potom u travnju 2020. 25,5% na godišnjoj razini. Navedena očekivanja uključuju poboljšanje epidemiološke slike, nastavak „blagih“ restriktivnih mjera kao i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva u drugom tromjesečju, jer upravo tada započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5% u 2021. godini.

Tagovi: maloprodaja, internetska trgovina, online trgovina, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE