GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje

Internetska trgovina glavni generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 10:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je realni promet od trgovine na malo uz pozitivnu mjesečnu stopu rasta zabilježio pozitivna kretanja i na godišnjoj razini, po prvi put od ožujka 2020.

Prema ukupnim sezonskim i kalendarskim prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u odnosu na siječanj nominalno je porastao za 4,8%, dok je u realnom izrazu bio viši za 4,4%. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo bio je realno viši za 3,8% (3,0% nominalno).

Promatrano po trgovačkim strukama, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u veljači je na godišnjoj razini najsnažniji rast zabilježen u kategoriji Trgovina na malo internetom ili poštom, po stopi od 22,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad zabilježen je kod kategorije Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 13,1%.

Prema kategorijama NKD-a, godišnji rast generiran je rastom u većini kategorija, s najizraženijim rastom u kategoriji Trgovina na malo, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima (3,7%). Slijede Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (3,5%), Ostale djelatnosti (1,8%) te Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima (0,2%). Kategorija Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), koja je jedina zabilježila negativna godišnja kretanja, u odnosu na prošlogodišnju veljaču zabilježila je pad od 0,3%.

Nastavak oporavka maloprodaje na godišnjoj razini očekujemo i u nadolazećim mjesecima, na što upućuju i podaci o fiskalnim računima za ožujak. Pri tome će navedenom oporavku pridonijeti utjecaj prošlogodišnje izrazito niske baze, kada je, podsjetimo, u ožujku 2020. realni pad u maloprodaji iznosio 7% godišnje, a potom u travnju 2020. 25,5% na godišnjoj razini. Navedena očekivanja uključuju poboljšanje epidemiološke slike, nastavak „blagih“ restriktivnih mjera kao i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva u drugom tromjesečju, jer upravo tada započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5% u 2021. godini.

Tagovi: maloprodaja, internetska trgovina, online trgovina, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE