GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflatorni pritisci obilježit će cijelu 2023.

Inflatorni pritisci obilježit će cijelu 2023.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 15:45
Autor: RBA analize
ANALIZA - Godišnja stopa rasta nastavila je i sedmi mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku.

Na mjesečnoj razini dinamika rasta blago je usporila kao rezultat pada cijena u skupini Restorani i hoteli za 0,5% (-0,02pb) te je mjesečna stopa iznosila 0,9%. Pri tome su cijene Prijevoza bile više za 1,8%, Razna dobra i usluge za 1,5%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 1,3%, Hrana i bezalkoholna pića za 1,1%, Rekreacija i kultura za 1,0% te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva 0,7% i Odjeća i obuća 0,5%. Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno je da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholnih pića (+19,2%), Restorana i hotela (+17,0%), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+6,6%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+16,5%), te Prijevoz (+13,3%).

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,6%, a cijene usluga 7,5% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u studenom bile više za 8,9% godišnje.

Posljedično, i kumulativan rast u prvih jedanaest mjeseci zadržao se na dvoznamenkastim vrijednostima odnosno indeks potrošačkih cijena ubrzao je na 10,5% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome je najveći doprinos rastu indeksa došao od kategorije Hrane (4,24 postotna boda odnosno 40,3%) te Prijevoza (1,9pb ili 18,8%) i Stanovanja, voda, električna energija, plin i ostala goriva uz doprinos u promatranom razdoblju od 1,73pb (16,5%),

Na visokoj, čak i nešto višoj razini očekujmo da će se inflacija zadržati i u posljednjem mjesecu 2022. ali i u prvim mjesecima 2023. nakon čega bi trebala započeti lagana tendencija kretanja stopa prema nižim razinama. Ipak, značajan dio inflatornih pritisaka zadržat će se kroz cijelu 2023. kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%. U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, a administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor, uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2024

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE