GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u veljači oslabila treći mjesec zaredom

Inflacija u veljači oslabila treći mjesec zaredom
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 13:00
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Inflacija je u veljači iznosila 12 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,2 posto, dok su u odnosu na veljaču prošle godine porasle 12 posto, pokazuje najnovije izvješće DZS-a.

Time je DZS blago na više korigirao prvu procjenu kretanja inflacije za veljaču, objavljenu početkom ožujka, po kojoj je stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 11,9 posto.

Unatoč tome, stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se treći mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 18,5 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića sa 17,1 posto, te kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 15,5 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva skočile su za 14,2 posto, odjeće i obuće za 11,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,9 posto, zdravlja 6,1 posto, prijevoza za 5,8 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5,3 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 1,7 posto te obrazovanju, za 2,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 15,2 posto, energija 13,3 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 10,4 posto, te usluge, 8,9 posto, priopćili su iz DZS-a.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE