GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u veljači najviša od 2008.

Inflacija u veljači najviša od 2008.
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 13:12
Autor: RBA analize

ANALIZA - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su se nastavile kretati ubrzanom dinamikom te su u odnosu na veljaču 2021. bile u prosjeku su više za 6,3%.

To je razina posljednji put zabilježena 2008. godine. U odnosu na siječanj potrošačke cijene su u prosjeku više za 0,9%.

Na mjesečnoj razini najveći doprinos (0,24 postotna boda) porastu indeksa potrošačkih cijena imale su cijene Prijevoza koje su bile više za 1,6%. Najviše su u prosjeku porasle cijene u kategoriji Odjeće i obuće, za 3,0% uz doprinos porastu od +0,18 pb, zatim Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1,9%, i doprinos od 0,11 pb, a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama.

Od sredine 2021., uslijed globalnih čimbenika, ali dijelom i zbog nepovoljnijih vremenskih uvjeta na domaćem tržištu, pojačani su inflatorni pritisci na cijene hrane. Cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, koje čine četvrtinu potrošačke košarice, porasle su 10% na godišnjoj razini te su imale najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa (+2,59 postotna boda). Očekivano, i rast cijena u skupini Prijevoza (prije svega goriva) zabilježio je dvoznamenkastu godišnju promjenu (+10,8%) uz doprinos rastu od 1,57 pb te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+0,56 postotnih bodova) uz godišnji rast od 3,3%.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupinama Energija, za 10,4%, (doprinos porastu od +1,74 pb), Neprerađeni prehrambeni proizvodi, za 10,0%, (+0,85 pb) te Hrana, piće i duhan, za 9,4%, (+2,92 pb).

Ukupno bez energije, potrošačke su cijene bile više za 5,5% te 3,6% isključujući energiju i hranu. Cijene usluga bile su više 1,7% godišnje.

Uz ranije prisutne inflatorne pritiske generirane rastom cijena energenata i hrane, u trenutnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, inflatorni pritisci (za sada) predstavljaju najveći izazov. Iako je Vlada poduzela određene mjere uslijed rasta cijena energenata, izravan utjecaj kroz prelijevanje cijena energije i hrane s globalnih tržišta je neizbježan. Stoga će 2022. donijeti jače inflatorne pritiske, izravno na cijene hrane i prelijevanjem učinaka s proizvođača na potrošače pri čemu će se prosječna godišnja stopa rasta približiti razini od gotovo 6%. Navedena će kretanja utjecati na raspoloživi dohodak. U takvom okruženju, ne isključujemo mogućnost novog kruga fiskalnih poticaja.

Slična dinamika cijena, ali i izvori inflatornih pritisaka očekuje se i u euro području. Naime, u 2022. prosječna stopa rasta potrošačkih cijena u euro području vjerojatno će preskočiti 6% također predvođena rastom cijena energije i hrane, s povratkom na oko 3% u 2023. Navedena „usklađenost“ prognoza ne iznenađuje budući da povijesno gledano, dugoročna stopa inflacije Hrvatske blizu je prosjeka euro područja (oko 1,5% u posljednjih petnaest godina). Osim toga valja istaknuti da Hrvatska u usporedbi s drugim državama Srednje Europe i dalje ima nižu stopu inflacije, a poslovni ciklusi su visoko usklađeni s euro područjem. Prethodna proširenja euro područja imala su utjecaj na rast cijena 0,2 do 0,4 postotna boda.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE